Kinderen enteren Slag bij Camperduin - Speelschip bij lagune 26 mei op ludieke wijze in gebruikgenomen

  Nieuws
Speelschip De Slag bij Camperduin nog in aanbouw in Duitsland. (Foto: aangeleverd)
Speelschip De Slag bij Camperduin nog in aanbouw in Duitsland. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

CAMPERDUIN - Het houten speelschip 'De Slag bij Camperduin' wordt 26 mei officieel in gebruikgenomen. Het immense klim- en klauterschip is tegen die tijd 'gearriveerd' aan de noordzijde van de lagune in Camperduin. Op het openingsprogramma staan verschillende activiteiten, voor zowel jong als oud.
Het schip is bijna 30 meter lang, 5 meter breed en heeft een fiere mast van 9 meter. Het is een opvallend 'nieuw landmark op het strand van Camperduin, met een vleugje geschiedenis'. Het speelobject bevat touwen, klimrekken, hangbruggen, kanonnen, glijbanen en een stuurwiel. Kinderen kunnen zich op een avontuurlijke manier uitleven.
Voor de bouw was 100.000 euro nodig. Dat bedrag is sinds 2015 met donaties en crowdfunding bij elkaar gespaard. Rabobank steunt het aanzienlijke bedrag van 20.000 euro, vanuit het Samen Sterker Fonds. Dit met het doel om Camperduin zowel voor wat betreft toerisme/recreatie als op het gebied van cultuur extra aantrekkelijk te maken. Momenteel ligt het schip nog bij de bouwer in Duitsland. "Uiteraard voldoet het speeltoestel aan alle veiligheideisen, weet Joost Botman die samen met de andere ondernemers in Camperduin initiatiefnemer van het schip is. " Het project hebben we kunnen realiseren door de hulp van vele partners. Het hele vergunningstraject heeft langer geduurd dan verwacht, maar ik ben blij dat het bijna zover is. Het speelschip is uniek voor Nederland."
Het immense speeltoestel wordt 26 mei op ludieke wijze gedoopt; na de openingshandeling om 16.30 uur door de ambassadeur van Groot-Brittannië zal het startschot klinken. Kinderen zijn van harte uitgenodigd om dan het speelschip te 'enteren'. Hiermee 'veroveren' zij het van de zeelieden, gestoken in kledij uit eind 18e eeuw. Om 16.45 uur is er voor het publiek een oorlam in strandpaviljoen Luctor et Emergo.


Schippersdiner, muziek en verhalen

Het evenement wordt vanaf 17.30 uur afgesloten met een volledig verzorgde avond in Struin, met muziek en een waar schippersdiner/visbuffet. Schoorlaar Alphons Leijsen vertelt daarbij over de slag bij Camperduin en Mark Zijlstra een boeiend zeemansverhaal. De afsluiting is rond 20.00 uur. Kosten van deze avond bedragen 85 euro per persoon, inclusief drankjes. Van het bedrag gaat 50 euro naar het onderhoud van het speelschip. Reserveren voor het schippersdiner kan via 072-5090609 of per e-mail: info@struin.nu

Volg Gerrit Verdooren

Op 11 oktober 1797 vond voor de kust van Camperduin een memorabele zeeslag plaats tussen de Engelse vloot onder admiraal Duncan, en een vloot van de Bataafse Republiek (1795 – 1801). De Engelsen wonnen deze zeeslag en sindsdien is ‘The Battle of Camperduin’ een begrip in de Engelse maritieme geschiedenis. Het speelschip de 'Slag bij Camperduin' roept deze gebeurtenis in herinnering.
Met de opening van 26 mei in het vizier is op Facebook sinds half maart een bijzonder project te volgen. "Het gaat om Gerrit Verdooren", legt Joost Botman uit. "Hij leefde van 1757 tot 1824 en was kapitein van het schip de Delft dat betrokken was bij de Zeeslag bij Kamperduin. Op 'zijn' Facebook-pagina vertelt hij in etappes zijn belevenissen rondom deze zeeslag. Het is in dagboekvorm, alsof het geschreven is vanuit zijn gedachten. Elke belevenis is voorzien van een schilderij welke betrekking heeft op die tijd." Kijk op Facebook-pagina Gerrit Verdooren om de spannende gebeurtenissen te volgen.

Onderhoud schip

Om het onderhoud van het speelschip te bekostigen is de initiatiefnemer, stichting Camperduin aan Zee (CAZ), nog op zoek naar partners die daaraan willen bijdragen. Belangstellenden kunnen zich melden bij Joost Botman, tel. 06-13542075

Meer berichten