'Over schoolvoetbal gesproken...' - Ruud Raats heeft mooie herinneringen aan het schoolvoetbal in de Egmonden
  Nieuws

Ruud Raats uit Egmond aan Zee kijkt met plezier terug naar de periode waar hij het schoolvoetbal organiseerde. (Foto: Vincent de Vries/RM).
Ruud Raats uit Egmond aan Zee kijkt met plezier terug naar de periode waar hij het schoolvoetbal organiseerde. (Foto: Vincent de Vries/RM). (rodi.nl)

EGMOND AAN ZEE – Soms is terugkijken in het verleden heel mooi. Ruud Raats (74) is zo’n persoon die met veel plezier praat over zijn lange periode als onderwijzer, hoofd van een basisschool, bestuurder en organisator van verschillende sportevenementen in Egmond aan Zee en Heiloo. Wel vindt hij het jammer dat de scholen steeds minder sportactiviteiten stimuleren en organiseren.
Ruud Raats geboren en getogen in Doetinchem. ‘’En al jarenlang vaste supporter van voetbalvereniging De Graafschap. We wonen al jaren in Egmond aan Zee, maar als De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, probeer ik er bij te zijn. Ook als ze in Volendam of Velsen moeten spelen ben ik van de partij. Een echte Superboer dus". Ruud Raats moest na de opleiding voor onderwijzer eerst in militaire dienst. Doordat hij een baan kreeg in Amsterdam werd de diensttijd gehalveerd.

De Jordaan

Ruud Raats heeft jarenlang voor de klas gestaan. Onder andere op een Amsterdamse basisschool in de Kinkerbuurt en een MAVO in de Jordaan. "Voor iemand uit het oosten van het land is het in het begin best een beetje wennen aan de mentaliteit. Maar ik heb daar een geweldige tijd gehad". Raats werd in 1971 aangenomen bij de Van Speijckschool in Egmond aan Zee. ‘’Dat was een basisschool van iets meer dat tweehonderd leerlingen. Mijn functie was hoofd van de school, maar inclusief lesgeven.’’
Schoolvoetbal

Omdat Raats het erg belangrijk vond dat leerlingen meer sport moesten bedrijven hebben Jan van den Berg, voormalig hoofd van de Sint Jozefschool in Egmond aan de Hoef en Ruud Raats van de toenmalige Van Speykschool het schoolvoetbal in 1972 tussen de drie dorpskernen geïntroduceerd. ‘’De animo van de leerlingen van alle basisscholen uit de drie dorpskernen was enorm.Na een paar jaar veranderden ze de opzet. Het toernooi werd over twee vrijdagmiddagen en avonden gespeeld. We maakten het spannend, want er was een Eredivisie en een Eerste Divisie. Ik weet me nog te herinneren dat er heel veel publiek langs de lijn stond. Vaders, moeders, oma’s en opa’s. Een geweldig sfeertje. En opvallend was dat leerlingen uit Egmond aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan de Hoef het best met elkaar konden vinden.’’
Bestuursfuncties

In 1988 stopte Ruud met het organiseren van het schoolvoetbal,omdat hij van baan veranderde.‘’Naast het schoolvoetbal organiseerden we ook een korfbaltoernooi via Celeritas uit Alkmaar en daar schopten sommige teams het zelfs tot het kampioenschap van Noord-Holland.’’ Na het actieve onderwijs heeft Ruud Raats nog enige tijd enkele bestuursfuncties bekleed en zette daar enkele jaren geleden een punt achter en geniet van de vrije tijd, de mooie omgeving , zijn drie kleindochters, waarvan de oudste, niet onverdienstelijk voetbalt bij HSV en natuurlijk van voetbalvereniging De Graafschap.

Meer berichten