'Ik toon hoe mooi het hier is' - Open huis in atelier Bas van Nieuwburg tijdens Hoever Dorpsfeest

Nieuws
Bas heeft een mobiel atelier om zijn Erfgoed Expedities voort te zetten. (Foto: Vincent de Vries/RM).
Bas heeft een mobiel atelier om zijn Erfgoed Expedities voort te zetten. (Foto: Vincent de Vries/RM). rodi.nl

EGMOND AAN DEN HOEF - Het Hoever Dorpsfeest vindt in het weekend van 9 en 10 juni plaats. Een unieke belevenis, waarbij niet alleen de bewoners Egmond aan den Hoef worden meegenomen in de historie van hun mooie dorp, maar ook belangstellenden uit de omgeving op de Hoever Heerlijkheid van harte welkom zijn. Een van de deelnemers die zijn authentieke pand open stelt, is Bas van Nieuwburg van de atelierwoning te Hofstede Vredevelt (1603).


Bas van Nieuwburg is geboren in Waarland en zoon van ouders die beiden kunstenaar zijn. ''Misschien zat het al heel vroeg in het bloed want als jong kind tekende ik heel graag. Het is een hele weg geweest voordat ik, samen met mijn vrouw, in Egmond aan den Hoef terecht kwam op een van de mooiste plekjes om te wonen en werken.” Tijdens zijn middelbare schoolperiode in de voormalige kloostertuinen van het Ursuline Klooster in Bergen ontwikkelde hij grote interesse voor historische bouwkunst en het ambacht.

Restauratiedeskundige


Bas wilde het liefst kunstenaar worden maar kiest voor een meer praktische opleiding waarin hij hoopt zowel ambachtelijk als artistiek te kunnen werken. Zijn docent handenarbeid aan de Vrije School schrijft een aanbevelingsbrief aan het hout- en meubileringscollege in Amsterdam. Na deze opleiding wordt hij als bijzonder talent aangenomen bij de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij Architectonische Vormgeving gaat studeren. Vanuit zijn voorliefde voor het ambacht en de toepassing van authentieke materialen, solliciteert van Nieuwburg bij een gerenommeerd restauratiearchitect in Den Haag waar hij wordt aangenomen en verder wordt opgeleid tot projectleider van bouwkundige restauraties. De toelatingsprocedure geschiedt tijdens de restauratie van de Kapelkerk in Alkmaar (2003). De daarop volgende zeven jaar begeleidt hij vanuit het restauratie-adviesbureau uiteenlopende restauraties door het hele land.

Kosterschap


Vlak voor de financiële crisis van 2009 komt er verandering aan deze zeven prachtige jaren waarin hij ervaring heeft opgedaan. In overleg met zijn werkgever besluit van Nieuwburg op zelfstandige basis projecten voort te zetten. De werkdruk na een intensieve periode van restaureren neemt af. Hij gaat zijn werk combineren met het werken op zorgboerderij de Noorderhoeve, om zich te bezinnen op de toekomst van dit vak waarin restauratiesubsidies verdwijnen onder druk van de financiële crisis. Bas tekent en schildert veel van de oorspronkelijke landschappen waarin eveneens oorspronkelijke monumenten gelegen zijn. Hij besluit terug te verhuizen naar de rust en ruimte van Noord-Holland waar hij een jaar zijn werkzaamheden combineert met het kosterschap van een monumentaal schuurkerkje in Krabbendam, wat hij met diverse activiteiten weet te verrijken.

Hostede Vredevelt


In 2015 betrokken Bas van Nieuwburg en zijn vrouw het haast vergeten monument aan de Weg naar de Oud Veert 5 in Egmond aan den Hoef. Van Nieuwburg heeft zich dan inmiddels volledig toegelegd op het tekenen en schilderen en het in kaart brengen van de historie welke met monumenten en het landschap verbonden zijn. In het atelier van Bas van Nieuwburg kunnen bezoekers een gang maken door de benedenvertrekken en de bovenruimte waar tientallen werken van Bas van Nieuwburg hangen. Prachtige kunstwerken waarbij opvalt dat deze allemaal buiten zijn gemaakt. Belangstellenden kunnen behalve het weekend van 9 en 10 juni, op de zondagen 17 en 24 juni, 1 en 8 juli het werk van Bas van Nieuwburg in zijn atelier bekijken. Openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur.

Mobiel Atelier


''Met mijn werk laat ik het een en ander tot de verbeelding spreken en toon ik ‘hoe mooi het hier is’.'' Bas vervaardigt zijn werken in het landschap en verzamelt de verhalen van mensen die er wonen en werken. Velen daarvan maken deel uit van de laatste generatie familietradities als molenaars, sluiswachters, boeren, et cetera. ''Waar ik eerst tien jaar werkte om monumenten fysiek te behouden, kan ik ze nu vereeuwigen op doek om de aandacht te vestigen op het belang van het behoud van cultureel erfgoed. Om volledig in alle rust te kunnen werken ga ik maandelijks een aantal dagen op weg om mijn erfgoedexpeditie voort te zetten. Voornamelijk de noordelijke provincies Groningen en Friesland bezoek ik om daar de wierden en terpen, de woongemeenschappen van vóór de bedijking, op doek vast te leggen. Ik heb een oude camperbus omgebouwd tot woon/werk atelier van waaruit ik kan werken. Ik verblijf op boerenerven en ga, met m'n veldezel, olie, pastelkrijt en papier op pad om de oorspronkelijkheid in het door mensen bewonderde landschap vast te leggen.''
Meer informatie: www.basvannieuwburg.nl

Bas heeft een mobiel atelier om zijn Erfgoed Expedities voort te zetten. (Foto: Vincent de Vries/RM).