Opening fototentoonstelling in bomvolle Slotkapel

  Nieuws
Op de opening van de foto tentoonstelling in het Slotkapel kwamen veel mensen op af. (Foto's: aangeleverd)
Op de opening van de foto tentoonstelling in het Slotkapel kwamen veel mensen op af. (Foto's: aangeleverd) (rodi.nl)

EGMOND AAN DEN HOEF - In een werkelijk bomvolle Slotkapel in Egmond aan den Hoef is afgelopen vrijdag het startsein gegeven voor de opening van een historische fototentoonstelling die geïnspireerd is op oude prenten uit het geslacht van de Van Egmont.
Er waren diverse sprekers aanwezig waaronder de Burgemeester van Bergen mevrouw Hafkamp en Abt Mathijsen van het Adelbertus klooster. Het is voor niet ingewijden wel eens moeilijk te bevatten waarom er ten tijde van de hoogtijdagen van het geslacht Egmont voortdurend onenigheden/strijd en oorlogen waren tussen de Heeren en Graven van Egmont en de Kerkelijke overheden in de persoon van de Abt van genoemd klooster.
Een van de sprekers tijdens de opening was Max Mulder, de partner van de vorig jaar helaas overleden (amateur-) historicus Wim Schmelzer, o.a. de schrijver en samensteller van het veelgeprezen boek “Afbeeldinge ende levensbeschrijvingen van de Heeren en Graven van Egmont” dat in 2002 in een oplage van meer dan 1200 boeken verscheen en binnen de kortste keren was uitverkocht. Hij hield een bepaald niet oppervlakkig expose over het Leenstelsel dat veel verduidelijkte.
Bovengenoemd standaardwerk is te vinden in menig historische- of Stadsbibliotheek( o.a. in Alkmaar) en wordt nog regelmatig door historici en geïnteresseerden in het Geslacht Egmont geraadpleegd als het gaat om het natrekken van historische feiten die door Wim Schmelzer op uiterst minutieuze wijze zijn weergegeven zowel in geschrift als in illustratie.
Op de fototentoonstelling - die nu al een succes dreigt te worden - liggen alle delen van het bovengenoemde boek ter inzage voor het publiek evenals het razend interessante boek over het ontstaan van de Abdij. De gelegenheid om, naast het bekijken van de foto’s kennis te nemen van de inhoud van dit buitengewone boek - dat helaas niet meer via verkoop te verkrijgen is - kunnen bezoekers nu te baat nemen.

Meer berichten