Programma Cinebergen

  Nieuws
(Foto: aangeleverd).
(Foto: aangeleverd). (rodi.nl)

BERGEN - Deze week bij Cinebergen verenigen Angèle, Joseph en Armand zich in het meesterwerkje La Villa rond hun zieke vader. Een uitgelezen kans om stil te staan bij diens idealen. Het spectaculair kostuumdrama Mozart in Love gaat over het web van jaloezie en intriges waarin Mozart verstrikt raakt tijdens zijn verblijf in Praag, en hem uiteindelijk inspireert tot zijn geniale opera Don Giovanni. In de mooie tragikomedie Tully fleurt een uitgebluste moeder op met de steun van Tully, een jonge hulp voor de nacht. Homecoming (1945) laat zien hoe een Joodse vader en zijn zoon vlak na de oorlog terugkeren in het Hongaarse dorp waar de Joodse bevolking is afgevoerd. Hun komst maakt bij de bevolking zowel het allerslechtste als het allerbeste los. Tenslotte nogmaals de briljante stopmotion-animatie Isle of Dogs.
La Villa ( zo 17 - 20:00 uur)
La Villa is een warme familiekroniek vol melancholie en engagement. In hartje winter verenigen Angèle, Joseph en Armand zich rond hun zieke vader in een baai dichtbij Marseille. Een uitgelezen aanleiding om stil te staan bij wat hen rest van het ideaal dat vader hen heeft meegegeven, namelijk een wereld van solidariteit. Hun dorpje was vroeger een ‘communistisch eilandje’ waar een en al verbondenheid heerste. Maar wat nu rest is vooral leegstand en eenzaamheid. Als broers en zus vervolgens met een groep gestrande vluchtelingenkinderen geconfronteerd worden, ervaren ze hoeveel zij van hun sociale engagement behouden hebben.
Mozart in Love (zo 17 - 11:00 uur | ma 18 - 20:00 uur)
Als Wolfgang Amadeus Mozart in 1786 voor een tijdje naar Praag verhuist om de roddel en achterklap van de verwende elite in Wenen te ontlopen, komt hij bedrogen uit: de rijke society in Praag is minstens zo erg. Wanneer hij dan ook nog als een blok valt voor de jonge sopraan Zuzana Luptak is het helemaal over met de rust waarnaar hij zo verlangt. Daarmee raakt Mozart verstrikt in een web van jaloezie en zelfs moord. Deze heftige ervaringen zijn weliswaar zeer verwarrend en pijnlijk voor de jonge Mozart maar ze inspireren hem ook tot het schrijven van Don Giovanni, een waanzinnige opera die tot op de dag van vandaag wordt beschouwd als een van zijn muzikale hoogtepunten.
Tully (di 19 - 20:00 uur)
Moederschap is geen feestje. Marlo heeft geen leven meer. Na de geboorte van haar derde jongleert ze buiten adem met haar huiselijke taken. De komst van Tully, een hulp voor de nacht, herinnert de uitgebluste moeder er aan dat er meer is in het leven dan op tijd een maaltijd op tafel zetten. Met haar veelkleurige hoofdrol levert Charlize Theron een nieuwe meesterproef af. Ze is dan ook meer dan geloofwaardig als moeder op de rand van een burn-out.
Homecoming (1945) (wo 20 - 20:00 uur)
Augustus 1945, een provinciedorpje ergens in Hongarije. Arpad gaat trouwen met Kisrózsi, die eigenlijk nog houdt van haar vroegere verloofde Jancsi, maar haar huwelijk gebruikt om te klimmen op de sociale ladder. Terwijl de laatste voorbereidingen getroffen worden voor de bruiloft, arriveren een Joodse vader en zoon in het dorp. Wat is hun doel? Zijn zij familie van gedeporteerde vroegere dorpsgenoten? De gelederen sluiten zich, want in een dorp als dit is er een collectieve schuld, weet iedereen wie de joden verraden heeft, en wie daar allemaal van geprofiteerd hebben. En maar weinigen betonen spijt. De beklemming groeit en leidt tot een onvermijdelijke dramatische afloop. Homecoming (1945) schetst een aangrijpend tijdsbeeld dat een delicaat thema op een scherpzinnige en verfrissende wijze toegankelijk maakt.
Isle of Dogs (zo 17 - 15:30 uur)
Na Fantastic Mr. Fox overtreft Wes Anderson zich met een briljante stopmotion-animatie over honden die door een despoot naar een Japans afvaleiland worden verbannen.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl.

Meer berichten