`Roeland Koning en de Derpers` - Boek en tentoonstelling ook op Visserijdag

  Nieuws
‘Naar het strand’ 1924. Roeland Koning: olieverf 48,3  x  64 cm. Eigenaar onbekend ( Foto Simonis & Buunk, Ede).
‘Naar het strand’ 1924. Roeland Koning: olieverf 48,3 x 64 cm. Eigenaar onbekend ( Foto Simonis & Buunk, Ede). (rodi.nl)

EGMOND AAN ZEE - Roeland Koning schilderde in 1924 het strand van Egmond aan Zee. Het is een van de veertig Egmondse schilderijen en tekeningen in het boek ‘Roeland Koning en de Derpers’. Het Museum van Egmond toont dit seizoen (ander) werk van deze veelzijdige schilder en geeft – zo lang de voorraad strekt - het boek weg aan nieuwe donateurs, na het voldoen van de donatie. Het museum is immers een maatje groter geworden en nieuwe donateurs zijn onontbeerlijk. Zij kunnen het museum dan altijd gratis met kinderen of kleinkinderen bezoeken.


Roeland Koning tekende en schilderde in Egmond aan Zee in de jaren twintig en dertig Derpers in hun gewone kloffie en ook dorpsgezichten. Bijna al die schilderijen en krijttekeningen kwamen elders in het land terecht en zelfs in Amerika. Deze zomer zijn 15 werken in volle glorie te bewonderen in het nieuwe gedeelte van het Museum van Egmond.

Kustvolk


De schilder voelde zich aangetrokken tot het kustvolk, die harde werkers met hun gegroefde koppen, de oud-vissers die nog op de bomschuiten hadden gevaren en hun vrouwen die ook een hard leven leiddenrlogse dorp en van het vrolijke strandleven. Ook is een Derper schuurtje nagebouwd en is er weer een zoektocht voor kinderen. Voor zowel het boek als voor de expositie is veel belangstelling. Niet te missen voor ieder die verknocht is aan Egmond.

Sfeerbeelden


Museum van Egmond, Zuiderstraat 7 Egmond aan Zee. Tot en met 4 november: di tot en met zo van 14.00 tot 17.00 uur. Tijdens de Visserijdag open vanaf 11.00 uur. Ook daarover wordt in het museum en in het boek iets verteld. Verder zijn er sfeerbeelden van het vooroorlogse dorp. Het Museum staat dan ook met een kraam op de markt. wwwmuseumvanegmond.nl Het boek is tevens te koop bij Dekker & Dekker, Huys Egmont en Apeldoorn Electro.

Meer berichten