Egmonders gespot op Nijmeegse Vierdaagse 2018 - Emotie, een beetje carnaval, trots en blaren

  Nieuws
Vlnr. Mevrouw Tros, John Tros en Koos Ruiter. (Tekst en foto’s: Frits van Eck)
Vlnr. Mevrouw Tros, John Tros en Koos Ruiter. (Tekst en foto’s: Frits van Eck) (rodi.nl)

MALDEN / EGMONDEN - Een klein dorpje ten zuiden van Nijmegen en een kilometer of zeven voor de finish op de vierde dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Met rond de 44.000 deelnemers en een veelvoud aan bezoekers is deze Vierdaagse één van de populairste evenementen van Nederland. De route door Malden loopt via de Rijksweg, deze wordt de avond tevoren afgesloten en in het centrum barst het feest al los. Een groot podium en diverse artiesten. Niet alleen in Nijmegen is het feest. Langs de route staan tuinstoelen, oude bankstellen en van alles en nog wat waar je op kunt zitten. Malden is klaar voor de doortocht.


Bij het naderen van het parcours komt van alle kanten de muziek op je af. Om de paar honderd meter staat een DJ, wordt er live muziek gemaakt of hebben bewoners een paar luidsprekers aan de kant van de weg gezet en draaien ze hun favoriete muziek. Om 10 uur is het wat wandelaars betreft nog redelijk rustig, maar dat verandert al gauw. Het wordt warmer. Snelle wandelaars met de blik op oneindig hebben nauwelijks oog voor de omgeving. Een uurtje later is de weg geheel met deelnemers gevuld. De uitdossingen worden opvallender. Jack Sparrow, Napoleon, de man op klompen, Theo en Thea, militairen, de politie, ze komen allemaal langs. En het wordt warm, erg warm.

Dorpsgenoten


En dan hoor je ineens je naam noemen…. Komt Martin de Lange langs en wat later Ben Hopman. Twee dames spreken me aan, Marianne Komen en haar vriendin Marieke. En dan is het wachten op diegenen voor wie ik een dagje ben afgereisd naar Malden. Ze hebben er flink voor getraind. Tijdens de trainingsmaanden regelmatig last ondervonden van lastige blessures. Het waren spannende maanden….zou het wel gaan lukken de Vierdaagse uit te lopen? In vier dagen 200 kilometer…..pppfff! Koos Ruiter en John Tros gingen ervoor. De moeder van John, 71 jaar jong, mag normaliter een kortere afstand lopen. Ze liep de Vierdaagse voor de 14e keer. “Ach, als de mannen 50 kilometer lopen, dan loop ik toch gewoon met ze mee’’. En ze hebben het gehaald. Het was zwaar, mede door de warmte, maar over de finish vergeet je dat snel. En wat is dat biertje dan lekker. Of ze volgend jaar weer mee lopen…? We zullen het zien.

Meer berichten