Strand6daagse voor zestigste keer - En kamperen bij VV Egmondia in Egmond aan Zee

  Nieuws
De Strand6daagse van enkele jaren geleden. (Foto's: Jan de Jong).
De Strand6daagse van enkele jaren geleden. (Foto's: Jan de Jong). (rodi.nl)

EGMOND AAN ZEE - In 1959 begon Henk Horstman ( een toenmalige wethouder in de gemeente Den Helder) met een aantal kennissen aan de strandtocht Den Helder naar Hoek van Holland, een afstand van 140 km. Ze overnachten in tenten in de diverse kustplaatsen waaronder Egmond aan Zee. In Egmond aan Zee werd gekozen om te kamperen bij de voetbalclub. In alle plaatsen met uitzondering van Wassenaar wordt er bij voetbalclubs gekampeerd. In Wassenaar staan ze bij pretpark Duinrel.


De eerste drie keer was het Den Helder – Hoek van Holland. Echter het steeds tegen wind en de hele dag in de zon kijken was lastig en de vierde keer werd gekozen voor een omgekeerd traject. Hoek van Holland – Den Helder. Het evenement groeide uit van 37 deelnemers naar 1000. De laatste jaren is het aantal deelnemers om het evenement beheersbaar te houden terug gebracht naar 800. Veiligheid staat voorop. Stonden de tenten voorheen dwars door elkaar op de velden. Nu staat alles in vakken van 20 tenten ingedeeld met daar tussen brandgangen en op iedere hoek een brandblusser. Geen gestruikel meer in het donker over scheerlijnen.

Per boot


Mede voor de veiligheid van de deelnemers wordt er zo min mogelijk over de weg gelopen. Enige jaren in IJmuiden ging het fout toen men om de haven van IJmuiden moest lopen naar Wijk aan Zee. In IJmuiden kwam een deelnemer om in het verkeer. Nu worden de deelnemers per boot overgebracht van de zuid- naar de noordpier. Dit is ook een reden dat we het nieuwe voetbalcomplex niet halverwege Heiloo willen hebben. Bij Egmondia wordt van maandag tot en met vrijdag hard gewerkt om de 800 lopers en de mensen van de organisatie het naar hun zin te maken. We willen dat Egmond aan Zee positief in de gedachten van de deelnemers blijft hangen. 800 deelnemers die as donderdag uitzwermen over Egmond. Vele terrassen raken vol. De supermarkt zal extra kassa’s moeten inzetten om de mensen met wandelschoenen te bedienen

Meer berichten