Uit het juiste hout gesneden - Ton Visser uit Schoorl wint Britse houtsnijkampioenschappen

  Nieuws
De houten vogels van Ton Visser zijn bijna niet van echt te onderscheiden. (Foto: Tineke Leegwater / RM)
De houten vogels van Ton Visser zijn bijna niet van echt te onderscheiden. (Foto: Tineke Leegwater / RM) (rodi.nl)

SCHOORL - Ton Visser uit Schoorl won vorige week de National Bird Carving Championships in het Engelse Bakewell. Dit Britse houtsnijkampioenschap is van het hoogste Europese niveau en onderdeel van het weekendevenement The Festival of Bird Art. Visser won met een uit hout vervaardigde zeekoet waar hij maanden aan heeft gewerkt. Het object oogt zeer realistisch en laat door verschillende details ook de problematiek van olielozingen in de zee zien.
Sinds de jaren tachtig maakt Ton houten beelden van dieren, vervaardigd uit lindenhout; een compacte, lichte houtsoort die zich tot in de fijnste details laat verwerken. Hij vervaardigt ze aan de hand van eigen schetsen en schildert ze met olieverf. "Als kind was ik al bezig met natuur. Regelmatig was ik te vinden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik ging dan met mijn schetsblok en verrekijker in m'n rugzak op stap. Van alles wat ik zag, maakte ik schetsen en dat doe ik nog steeds."

Prepareren

Naast veel tekenen, prepareerde Ton dieren. Dat doet hij al vanaf heel jonge leeftijd. "Zo heb ik samen met een kameraad, waarmee ik elke woensdagmiddag de natuur in trok, een Jan van Gent opgezet. Die vonden we op het strand. Bij het opzetten gebruikten we arsenicum, een zwaar giftig goedje wat tegenwoordig hartstikke verboden is. Pas op latere leeftijd kreeg ik een prepareervergunning. Tijdens mijn studietijd bleef ik tekenen, schilderen en dieren prepareren. Vervolgens kreeg ik lucht van de verschillende technieken van het houtsnijden, een uit Amerika overgewaaide bezigheid. Het stamt uit de tijd dat lokeenden van hout werden gemaakt door jagers. Als het jachtseizoen gesloten was verdienden ze op deze manier toch wat geld. Met de intrede van plastic lokeenden in de jaren vijftig, zestig, kregen de houten lokeenden een andere bestemming; de jagers maakten ze als sierobject voor op de schoorsteenmantel. In de jaren tachtig is deze bezigheid overgewaaid naar Engeland. Daar werd de BDWCA, The Association for Bird Carving opgericht, waar ik sindsdien lid van ben. Behalve uit Engeland komen leden uit landen als Nieuw Zeeland, Australië, U.S.A. en Nederland. In de beginperiode schreef ik ook artikelen voor het Engelse clubblad Wingspan. In 2002 won ik ‘Best of show’ tijdens de eerste Britse kampioenschappen. Dit jaar was ik de enige 'buitenlander’."
Workshops en cursussen

Ton is in het voorjaar met zijn gezin verhuisd van Zandvoort naar Schoorl. "Ik werk in de Schoorlse en Pettemerduinen als boswachter publiek. Net als in Kennemerland, waar ik ben opgegroeid, voel ik me hier als boswachter als een vis in het water." Vol trots showt hij vervolgens zijn schuur/werkplaats achter het huis. "Die was een van de redenen waarom ik op dit huis viel", lacht hij. Op dit moment concentreer ik mij al weer op de komende Britse kampioenschappen van volgend jaar. Ook wil ik deze passie graag delen met anderen."

Meer berichten