Sanne Koopman ziet dromen uitkomen - Egmonds voetbaltalent krijgt speelminuten in de selectie van VV Alkmaar
  Nieuws

Sanne Koopman voelt zich thuis bij VV Alkmaar. (Foto's: Vincent de Vries/RM).
Sanne Koopman voelt zich thuis bij VV Alkmaar. (Foto's: Vincent de Vries/RM). (rodi.nl)

EGMOND AAN DE HOEF – Het vrouwenvoetbal in Nederland heeft de laatste jaren een enorme vooruitgang geboekt met als absoluut hoogtepunt de Europese titel voor ‘onze’ OranjeVrouwen. Een gewonnen finale tegen Denemarken. Op televisie volgden maar liefst vijf miljoen voetballiefhebbers de eindstrijd. Talentvolle speelsters verdwijnen veelvuldig naar buitenlandse topclubs, maar nieuwe talenten komen er aan.


Een daarvan is Sanne Koopman. Nog net vijftien jaar en speelt dit seizoen in de selectie van VV Alkmaar. De eerste wedstrijd werd gewonnen van Achilles en vorige week vrijdag kreeg de ploeg van trainer/coach Judith Kuiper een gevoelige pak slaag. In Eindhoven verloor de ploeg met 5-0. Sanne Koopman: ‘’PSV was echt te sterk voor ons. Voor mij was het de tweede wedstrijd met het 1e elftal. Het was natuurlijk enorm gaaf om tegen PSV te mogen spelen, als je bedenkt dat ik begin vorig seizoen nog in het onder 16 team speelde en in februari de overstap maakte naar de Beloften. In beide wedstrijden mocht ik starten en merk ik dat ik op dit niveau nog heel veel kan leren.’’ Sanne had in beide wedstrijden geen geluk. De spits raakte tot tweemaal aan toe de paal.

Talentje


Even terug in de tijd. Toen Sanne de eerste stapjes zette bleek al snel duidelijk dat het een ondernemende jonge dame was. Op jonge leeftijd was zij al druk bezig met een bal en schopte zij die met zowel links als rechts door de woonkamer. En dus was de volgende stap voor de hand liggend. Sanne werd vier jaar. Had heel veel energie en moest die energie kwijt in een sport. Dansen, turnen, zwemmen? Nee. Sanne wilde op voetbal. Lekker spelen bij de Kabouters van voetbalvereniging Egmondia. Haar ouders: ‘’Geen probleem, maar waar halen we voetbalschoenen maatje 25 vandaan. We hebben de hele regio afgezocht en uiteindelijk hadden we beet in een sportzaak in Alkmaar.’’

Spits


‘’En die voetbalschoentjes heb ik nog steeds,’’ lacht Sanne die bij Egmondia alle jeugdelftallen heeft doorlopen. Een talentje werd ontdekt op de groene grasmat van de Egmondse voetbalvereniging die al snel haar beste speelster zag vertrekken naar een andere club. Ook de keuzeheren van de KNVB hadden de Egmondse ontdekt en selecteerden haar al voor de West-1 selectie meisjes onder 12. Waarna het een aantal jaren stil bleef. Sanne: ‘’Op mijn dertiende mocht ik in het Telstar onder 16 team spelen. In alle jeugdelftallen bij Egmondia speelde ik in de spits en nu speel ik als spits of aanvallende middenvelder. Ik voel me echt op m’n plaats op deze posities. En ik ben erg trots om bij VV Alkmaar te mogen spelen. We hebben een fantastische groep. De sfeer is goed. Alles wordt voor ons geregeld. We trainen vier keer in de week en spelen op vrijdagavond een wedstrijd.’’

Willem Blaeu


Volgens haar ouders heeft Sanne een ijzeren discipline. Naast de trainingen en de wedstrijden moet er ook nog geleerd worden. ‘’Ik zit op het OSG Willem Blaeu in Alkmaar. Ik volg VWO 4 en de combinatie voetbal en studie is best pittig. Maar Willem Blaeu is een LOOT school en dat betekent dat je als topsporter alle ruimte krijgt om te trainen of mee kan gaan naar een buitenlands toernooi. Uiteraard ben je wel zelf verantwoordelijk voor je prestaties op school. Op school is een aparte studieruimte waar je kan leren en huiswerk kan maken. Maar na de training moet ik ’s avonds nog wel een paar uurtjes thuis studeren. Je moet een vast patroon hebben en dan is het allemaal best te combineren.’’ Nu heeft de KNVB Sanne ook weer in het vizier. Afgelopen juli heeft Sanne met Oranje onder 16 haar eerste speelminuten gehad in het Oranje tricot. ‘’Dat was een toernooi in Noorwegen. We speelden tegen Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland. Machtig om dit mee te mogen maken.’’ Sanne heeft al een aantal onderscheidingen op haar naam staan. Niet alleen ‘Talent van VV Alkmaar’ maar ook werd zij tijdens een toernooi in ‘t Gooi in januari van dit jaar uitgeroepen tot ‘beste speelster van het toernooi’.

Droom


Maar Sanne is ambitieus en wil dolgraag allereerst met VV Alkmaar goede prestaties halen. ‘’Onze competitie bestaat uit negen clubs. Tot het eind van het jaar spelen we een volledige competitie. Dan wordt de ranglijst in tweeën gedeeld. De eerste vijf geklasseerde spelen voor het Nederlands Kampioenschap. Ik hoop me in de komende jaren goed door te ontwikkelen. Misschien in de toekomst een overstap naar een topclub in de Eredivisie of naar het buitenland en mijn grote droom is toch een plekje in het grote Oranje Vrouwen Elftal. ‘’ VV Alkmaar gaat zondag 30 september naar Amsterdam waar Ajax de tegenstander is. Aanvang 14.30 uur.

Meer berichten