Paddenstoelenexpo

  Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

SCHOORL - In en rondom Buitencentrum Schoorlse Duinen aan Oorsprongweg 1 zijn er verschillende paddenstoelenactiviteiten.
Ontdek hoe paddenstoelen groeien en welke rol zij in de natuur hebben. Doordat de grond kalkarm is, groeien er in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer veel verschillende soorten paddenstoelen. En juist soorten die elders in het land zelden te zien zijn. Hoogtepunt van de paddenstoelentijd is de grote tafel buiten, waarop het landschap van de Schoorlse Duinen is nagemaakt. Deze tafel staat van 8 tot 28 oktober achter het Buitencentrum. Op de tafel staan echte paddenstoelen uit de duinen, deze zijn goed van dichtbij te bekijken. Natuurlijk zijn de paddenstoelen van naambordjes voorzien. De toegang is gratis

Paddenstoelenexpeditie

Vanuit het buitencentrum is ook een paddenstoelenexpeditie met het hele gezin te doen. Aan de balie van Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is een paddenstoelenspeurpakket te verkrijgen met daarin de uitrusting: een paddenstoelen doe-boekje, zoekkaart, loep en spiegel. De wandeling is 6,5 km maar in te korten, en geschikt voor wandelwagens met dikke banden.
Buitendag

Elke derde zondag van de maand is er de buitendag. Elke maand een ander natuurthema. Voor de jongste kinderen is de korte kaboutertocht langs de schatkisten kabouter Zandkorrel te volgen. Samen met Eki de eekhoorn beleeft Kabouter Zandkorrel een prachtig avontuur in de Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer. De oudere kinderen van acht tot twaalf jaar gaan aan de slag met een paddenstoelenpaspoort. Elk uur start de paddenstoelenexpeditie onder leiding van een Schoorlse Duinengids. Daarnaast kunnen de kinderen mais poffen en daarna lekker smullen van popcorn en een eigen herfstkijkdoos knutselen. De buitendag is op zondag 21 oktober vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden op www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl
Paddenstoelenexpeditie voor deskundigen

Ontdek de vele bijzondere paddenstoelen in de kalkarme duinen van Schoorl. Voor mensen die al basiskennis hebben van paddenstoelen en graag een uitgebreide wandeling willen maken, gaat Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer een aantal speciale excursies organiseren. Wandel mee naar deze bijzondere herfstvruchten, die het bos prachtig kleuren op woensdag 10 en 17 zaterdag 20 oktober. De wandeling vindt plaats van 10.15 tot 13.00 uur en start bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Deelname is zes euro per persoon. Aanmelden is noodzakelijk en kan online via de website www.staatsbosbeheer.nl/paddenstoelenschoorl.
Lezing

Zaterdag 13 oktober wordt in het Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer een hele dag gewijd aan het wel en we van de paddenstoel. ’s Morgens wordt er door een deskundige Schoorlse Duinengids een lezing met beelden gegeven in de Zeedennenzaal. Van 12.00 tot 13.00 uur is de lunch om op de fiets te stappen en de natuur in te gaan. Vraag meer informatie aan de balie of bel 072-5093352.

Meer berichten