Lezing over licht en beeldende kunst

  Nieuws
Georges de la Tour, Boete doende Maria Magdalena, 1625-1650. (Foto: aangeleverd)
Georges de la Tour, Boete doende Maria Magdalena, 1625-1650. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BERGEN - Kunsthistoricus Martijn Pieters verzorgt donderdag 18 oktober een lezing in de bibliotheek van Bergen over licht in de beeldende kunst. Zonder licht is er niets te zien, maar hoe wordt licht zelf uitgebeeld? Waarschijnlijk is dit één van de moeilijkste opgaven voor de beeldende kunstenaars door de eeuwen heen geweest.
Kunstenaars gaan heel verschillend met het uitbeelden van licht om. Bijvoorbeeld door het tegendeel van licht, de schaduw, aandacht te geven zoals de zeventiende-eeuwse Caravaggio met zijn ciaroscuro zou doen. Zijn Hollandse collega Gerard van Honthorst laat juist de lichtbron zelf niet zien, maar het effect ervan weer wel. Met de toenemende wetenschappelijke en theoretische benadering van de kunsten verandert ook de kijk op de werking van licht. Paul Cézanne probeert licht uit te beelden door juist warme en koele kleuren met elkaar af te wisselen, terwijl Claude Monet in zijn herhalingen van de gevel van de kathedraal van Rouen het effect van veranderend licht wil laten zien. In de jaren zestig kwam licht als onderdeel van de Minimal Art en werd licht zelf het kunstmedium, zoals de installaties van Dan Flavin lieten zien. En elke winter komt een groot aantal mensen naar Amsterdam om in de avonden de kunstwerken van het Light Festival te bewonderen. Licht in de kunst is zeer divers en breed, zoals in de lezing naar voren komt. Deze lezing is georganiseerd bij het thema Verlichting, van de Kunst10Daagse 2018.
De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen, Dreef 1. De toegang is zes euro. Bibliotheekleden betalen vijf euro. Aanmelden kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (met pin betalen).

Meer berichten