De fik erin

  Nieuws
Jos Apeldoorn experimenteert in het verbranden van beelden voor een diep zwarte uitstraling. (Foto: aangeleverd)
Jos Apeldoorn experimenteert in het verbranden van beelden voor een diep zwarte uitstraling. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

EGMOND/BERGEN - Jos Apeldoorn uit Egmond staat voor de twintigste achtereenvolgende keer op de kunst-10-daagse. Hij maakt al jaren houten beelden die hij glad maakt om de structuur van het hout te laten zien. Nu experimenteert hij in het verbranden van de beelden om een diep zwarte uitstraling te geven en ze beter te beschermen tegen weersinvloeden. Het verbrande hout is een traditionele Japanse techniek.
De oorspronkelijke reden voor het branden was, ironisch genoeg, brandpreventie. Japanse huizen waren veelal van hout en men was beducht voor brand. Door de geveldelen vooraf te schroeien ontstond een brandvertragende fraaie zwarte laag en deze bood een goede bescherming tegen ongedierte en schimmels. In Wageningen zijn testen goed doorstaan tegen de weersinvloeden. Hij heeft de informatie verkregen bij het bedrijf “Zwarthout” in Leersum die deze techniek naar Nederland heeft gebracht. Jos heeft beelden staan in de Spiegelzaal en buiten op het parkje van `t Oude Raethyus Raadhuisstraat 2/4. Ook staat er een groot beeld op het veld van de Ruïnekerk bij de tent van de kunst-10-daagse. In het parkje heeft Jos ook het kleinste galerietje van Bergen waar schilderijtjes, beeldjes en een filmpje getoond worden.

Meer berichten