Uitreiking zesde Eline van Haarenprijs in theater De Blinkerd - Uitgeverij Conserve uit Groet viert 35 jarig jubil

  Nieuws
Uitgeverij Conserve van Kees de Bakker bestaat 35 jaar en dat wordt op zondag 21 oktober gevierd. (Foto: Vincent de Vries/RM).
Uitgeverij Conserve van Kees de Bakker bestaat 35 jaar en dat wordt op zondag 21 oktober gevierd. (Foto: Vincent de Vries/RM). (rodi.nl)

GROET – Uitgeverij Conserve uit Groet bestaat 35 jaar. Reden genoeg om hierbij stil te staan. Dat gaat gebeuren op zondag 21 oktober. Theater De Blinkerd zal waarschijnlijk tot de laatste plaats bezet zijn. Een van de hoogtepunten op deze dag is het bekend maken van de winnares van de Eline van Haarenprijs, die eenmaal in de vijf jaar uitgereikt wordt. De speciale jubileummiddag gaat om 14.00 uur van start.

De jury, bestaande uit Anna Enquist, Neeltje Maria Min en Elly de Waard van de Eline van Haarenprijs 2018 heeft drie dichtbundels van dichteressen onder de 35 jaar uit een totaal van negentien ingezonden dichtbundels genomineerd. Juryvoorzitter Margriet Brandsma zal de winnares bekend maken. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 1250 euro, beschikbaar gesteld door uitgeverij Conserve en een kunstwerk van Aris de Bakker. De overige genomineerden ontvangen ook een kunstwerk.

Behoorlijk vakmanschap

De drie genomineerde dichteressen zijn Habitus van Radna Fabias (De Arbeiderspers), Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld (AtlasContact) en Leger van Mieke van Zonneveld (De Bezige Bij). ‘’De jury vindt dat de meeste bundels ‘blijk geven van een behoorlijk vakmanschap’, het genomineerde werk noemen de juryleden unaniem ‘van hoog niveau’, zegt oud-Alkmaarder en AZ-liefhebber Kees de Bakker, eigenaar van uitgeverij Conserve. ‘’De Eline van Haarenprijs wordt eens in de vijf jaar uitgereikt bij een lustrum van ons uitgeverij. Dit jaar is dat voor ons 35-jarige jubileum. Eerdere winnaressen waren onder anderen Ester Naomi Perquin met Servetten halfstok, nu Dichter des Vaderlands en Kira Wuck met Finse meisjes.’’
Afwisselende middag

Het belooft dus een interessante en afwisselende middag te worden in theater De Blinkerd. Naast de uitreiking van de Eline van Haarenprijs is er alle ruime voor de presentatie van de jubileumuitgave Hier is zon, zee en zand – schrijvers over Bergen en Schoorl – van Nicolaas Beets tot Adriaan van Dis met auteursfoto’s van Peter H.Toxopeus en bijdragen van tal van bekende schrijvers. Het boek is samengesteld door Kees de Bakker. ‘’De royalty’s zijn voor de Stichting ter behoud van het Schoorlse- en Noord-Kennemerduingebied.
Wieteke van Dort

De presentatie van Wieteke van Dort – Kind van twee culturen – Schetsen uit een Nederlands-Indische familie van de Alkmaarse journalist Hans Visser. Wieteke van Dort is beeldend kunstenaar, schrijfster, actrice en cabaretière, maar vooral een ‘kind van twee culturen. Dankzij haar creatie van de Indische Tante Lien ziet menigeen in haar een ambassadrice van Indisch Nederland. Ze komt uit twee families die het negentiende eeuwse Nederland verlieten, hopend op een betere toekomst op Java.
Conserve naar Singel

Op 1 januari 2019 gaat uitgeverij Conserve over naar Singel uitgeverij in Amsterdam. Kees de Bakker is 68 jaar en heeft geen opvolger. ‘Bij Singel uitgeverij zijn bekende namen ondergebracht, zoals Atheneum, Arbeiderspers, De Geus, Nijgh en Ditmar en Querido. Ik blijf wel verbonden als adviseur aan Singel en ik blijf uitgever van de regioserie Bergen, Schoorl, Alkmaar en Groet. Ook gaan we door met de literaire wandelingen door Groet en Schoorl vanaf camping Eldorado in Groet. Ik heb een prachtige periode – 35 jaar – meegemaakt als uitgever van Conserve. Natuurlijk zal ik het missen, maar ik weet dat de overgang naar Singel uitgeverij in goede handen is van de directeur Paulien Loerts. En een belangrijk aspect is ook dat ik veel meer tijd aan de kinderen en kleinkinderen kan besteden, meer kan lezen en samen met mijn vrouw meer ga reizen.’’

Meer berichten