College informeert raad nader over Harmonielocatie - Raad van State zet de Zeven Dorpelingen 'on hold'

Nieuws
Hoe het centrum van hun dorp er in de toekomst uit zou moeten zien: daar hebben de Bergenaren zelf wel ideeën over. (Foto: Mooier Bergen)
Hoe het centrum van hun dorp er in de toekomst uit zou moeten zien: daar hebben de Bergenaren zelf wel ideeën over. (Foto: Mooier Bergen) rodi.nl

BERGEN - Het college een tweede memo gestuurd naar de gemeenteraad over de vier scenario’s voor de voortgang van de Harmonielocatie. Dit memo gaat in op een aantal onderwerpen die van belang zijn bij het maken van een keuze welke scenario of scenario’s de raad uitgewerkt wil hebben.
Het gaat om de gevolgen van de voorlopige voorziening door de Raad van State, de opdrachtverstrekking voor de uitwerking van de financiële en juridische consequenties van de vier scenario’s, en de procedure voor het opstellen van een intrekkingsbesluit.
Op 5 november heeft de Raad van State (RvS) het bestemmingsplan de Zeven Dorpelingen ‘on hold’ gezet op verzoek van de Bewonersvereniging Bergen Centrum en een derde partij. Zo wordt voorkomen dat de ontwikkelaar al zou kunnen beginnen met de bouw voordat de RvS definitief uitspraak doet over het bestemmingsplan. De hoorzitting hierover vindt plaats op 1 februari 2019. De definitieve uitspraak volgt dan medio maart 2019. Het college heeft in overleg met de aanvrager op 13 november besloten om behandeling van de al aangevraagde omgevingsvergunning uit te stellen, tot zes weken nadat de RvS definitief uitspraak heeft gedaan over het bestemmingsplan. De vergunningsaanvraag wordt dus naar verwachting eind april 2019 verder in behandeling genomen.

Financiële consequenties scenario’s

In het eerste memo aan de raad heeft het college alleen een ruwe schatting opgenomen over de te verwachten (plan)schadeclaims van elk scenario. Om meer inzicht te krijgen in de financiële consequenties ervan heeft het college adviesbureau PAS BV gevraagd hierover te adviseren. PAS BV geeft op basis van de ruimtelijke plannen, de privaatrechtelijke overeenkomsten, de grondexploitatie en andere documenten zoals taxatierapporten, een eerste inzicht in de orde van grootte van de financiële consequenties. Voor een meer gedetailleerde uitwerking en onderbouwing is tijd nodig. Het college heeft PAS BV gevraagd zo snel mogelijk met resultaten te komen.
Procedure intrekkingsbesluit

Tot slot gaat het memo in op de procedure voor het intrekken van het bestemmingsplan De Zeven Dorpelingen. Hiervoor moet een inhoudelijke motivering worden opgesteld. Vervolgens moet het ontwerp intrekkingsbesluit ter inzage worden gelegd, zodat inwoners en belanghebbenden gelegenheid hebben tot het indienen van zienswijzen. Aan de hand hiervan wordt door de raad een definitief intrekkingsbesluit genomen, waartegen beroep kan worden ingesteld. Deze procedure kost minimaal 26 weken.
Tijdens de Algemene Raadscommissie op 27 november vindt de discussie over de beide memo’s van het college plaats. Daarna wordt besloten hoe één en ander in de raad wordt behandeld. Hiervoor wordt voorlopig 18 december vrijgehouden.

Hoe het centrum van hun dorp er in de toekomst uit zou moeten zien: daar hebben de Bergenaren zelf wel ideeën over. (Foto: Mooier Bergen)
Hoe het centrum van hun dorp er in de toekomst uit zou moeten zien: daar hebben de Bergenaren zelf wel ideeën over. (Foto: Mooier Bergen)