The Sister Brothers te zien in Cinebergen

  Nieuws
The Sister Brothers. (Foto: aangeleverd).
The Sister Brothers. (Foto: aangeleverd). (rodi.nl)

De Dirigent
do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30
Maria by Callas
vr 23 - 14.30
A Star is Born
vr 23 - 20.00
The King
za 24 - 16.30
The Sister Brothers   
za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00
The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June)   
zo 25 - 11.00
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht
zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14.30
Deze week bij Cinebergen vertelt de fenomenale zwartkomische western van Jacques Audiard The Sisters Brothers over een bijzondere broerrelatie in het Amerika van de 19e eeuw. De Dirigent toont het waargebeurde verhaal van de Nederlandse Antonia Brico die talloze barrières moest overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden. The King is een heerlijke, muzikale roadmovie die je meeneemt in de Rolls Royce van Elvis Presley en op onderzoek gaat naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. In The Ancient Woods (incl. voorvertoning A Day in June), een magistrale hommage aan de natuur, zien we de verschillende bewoners van een oerbos in Litouwen. 5 December nadert met rasse schreden en dus hoog tijd voor een spiksplinternieuwe Sinterklaasfilm: Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht. En wederom het zowel wervelende als fijngevoelige muzikale romantische A Star is Born met Bradley Cooper en Lady Gaga en een fascinerend beeld van Maria Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven in Maria by Callas.

De Dirigent (do 22 - 20.00 | ma 26 - 20.00 | di 27 - 14.30)
Vrouwen als dirigent, ze zijn ook nu nog uiterst zeldzaam. Zo’n leidende functie zou immers alleen voor mannen weggelegd zijn. Anno 1926 was dat vooroordeel nog erger. Dat laat De Dirigent, de nieuwe film van Maria Peters, op overtuigende wijze zien. Haar film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Antonia Brico die talloze barrières moest zien te overwinnen om de eerste vrouwelijke dirigent van een groot orkest te worden.
Maria by Callas (vr 23 - 14.30)

Fascinerend beeld van Callas’ complexe, vaak ongelukkige leven aan de hand van haar homemovies, brieven en dagboeken.
A Star is Born (vr 23 - 20.00)

Bradley Cooper heeft zich voor zijn regiedebuut gewaagd aan een authentieke versie van het bekende Hollywood verhaal. Als acteur krijgt hij daarbij sterk gezelschap van Lady Gaga.
The King (za 24 - 16.30)

The King kent een geweldig uitgangspunt: de weergaloze film neemt je mee in de Rolls Royce van Elvis Presley op onderzoek naar het land dat hij meer dan 40 jaar geleden achterliet. Een land dat net als Elvis jong, mooi en veelbelovend begon, maar in de loop der jaren bezweek aan de gevolgen van verslaving, geld en macht. Een scala aan bekende muzikanten en Hollywoodacteurs reizen mee op de achterbank, al spelend, verhalen vertellend en commentariërend.
The Sister Brothers (za 24 - 20.30 | zo 25 - 20.00 | di 27 - 20.00 | wo 28 - 20.00)
De eerste Engelstalige film van Frankrijks beste filmmaker Jacques Audiard, The Sisters Brothers - Zilveren Leeuw voor Beste Regie in Venetië - is een formidabele zwartkomische western. Anno 1850. Het Wilde Westen is volledig in de ban van de goudkoorts. De beruchte huurmoordenaars en broers Eli en Charly Sisters krijgen van hun mysterieuze baas de opdracht de chemicus en goudzoeker Hermann Kermit Warm op te zoeken en te vermoorden. Ook de slimme detective Morris is hem op het spoor. Warm blijkt echter een beminnelijke idealist die een formule heeft uitgevonden om goud op de rivierbodem op te sporen. Als de broers hem uiteindelijk gevonden hebben, sluiten ze zich, net als Morris, maar al te gretig bij hem aan. John C. Reilly en Joaquin Phoenix als de naïeve broers zijn verbluffend goed.
The Ancient Woods (zo 25 - 11.00) incl. voorvertoning A Day in June
Liefst tien jaar werkte filmmaker Mindagaus Survila aan The Ancient Woods. Die toewijding straalt af van zijn magistrale hommage aan de natuur van zijn vaderland Litouwen. Zijn veelvuldig bekroonde film werd een hit in eigen land, maar vanzelfsprekend is zijn reportage over het leven in de lucht, op de grond en in het water voor elke natuurliefhebber een film om met volle teugen van te genieten.
Voorafgaand aan de documentaire vindt een preview plaats van de korte in Noord-Holland vervaardigde operafilm A Day in June. In deze 20 minuten durende productie geinspireerd door een gedicht van Fernando Pessoa staat de veerkracht van de mens en de zoektocht naar identiteit centraal.
Sinterklaas en de Vlucht door de Lucht (zo 25 - 15.30 | wo 28 - 14:30)
De verwende Floor vraagt aan haar steenrijke vader een zwembad vol chocolademunten. Als zelfs de Sint hem niet kan helpen, ontvoert hij hem met zijn luchtballon. Gaat het de Pieten lukken om op tijd alle munten te maken en de Sint te bevrijden, zodat pakjesavond toch door kan gaan?
Wad, overleven op de grens van water en land (ma 26 - 14.30)
Nieuwe film van Ruben - De Nieuwe Wildernis - Smit is een oogstrelende documentaire over het kwetsbare en unieke Waddengebied. Niet voor niets is het Waddengebied het enige Nederlandse natuurgebied met de status Unesco Werelderfgoed.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Meer berichten