`Ik schrijf iedere dag gedichten` - Bundel `Bij benadering misschien dit` goed ontvangen
  Nieuws

Elbert en Conny kijken even naar het schilderij waar de voorpagina van de bundel staat afgebeeld. (Foto's: Vincent de Vries/RM).
Elbert en Conny kijken even naar het schilderij waar de voorpagina van de bundel staat afgebeeld. (Foto's: Vincent de Vries/RM). (rodi.nl)

EGMOND AAN DEN HOEF – Bij binnenkomst valt direct op dat zelfs op een kastdeur een van de gedichten van Elbert Gonggrijp staat geschreven. De 53-jarige geboren Alkmaarder, wonend in Egmond aan den Hoef, heeft veel steun van zijn vriendin Conny. Zij heeft Elbert vertrouwen gegeven. Zij zingt zijn werk en samen geven zij, als een oprecht kunstenaarsduo, onder anderen poëzie les aan kinderen.

‘’En Conny doet nog veel meer,’’ zegt Elbert, die op 16-jarige leeftijd al zijn eerste gedichten schreef. ‘’Zij stond aan de wieg van deze bundel. Ze ontwierp het omslag en redigeerde alle teksten en heeft het boek uitgegeven via haar eigen uitgeverij Silhouette Artistique.’’ Elbert is trots op haar en het actieve en creatieve duo woont al een jaar of vijf samen. ‘’Schrijven is mijn leven. Ik schrijf gemiddeld twee gedichten per dag en ik denk dat ik een voorraad heb van enige duizenden gedichten. Het boek ‘Bij benadering misschien dit’ is inmiddels de zesde uitgave. En de reacties zijn hartverwarmend. De verkoop van het boek gaat goed en er zijn al tussen de negentig en honderd exemplaren verstuurd. We praten nog niet over een eventuele tweede druk, maar dan moeten eerst nog de resterende bundels verkocht worden.’’

Fraaie bundel

In de bundel ‘Bij benadering misschien dit’ (met een harde kaft) staan meer dan zestig gedichten afgedrukt van Elbert. ‘’De titel behelst het thema dat het geschrevene nooit de werkelijkheid volledig kan benaderen. Het is altijd een raken aan.’’ De dichter licht dit toe vanuit verschillende invalshoeken, te weten de liefde, de mens in het algemeen, de filosofie en de natuur.’’ Hieronder een van de kunstwerkjes.
Dit dus

Het zijn van die dingen, van
die dagelijkse dingen. Alles is
zo gewoon als jij nu, nu jij
hier bent en ik.
Wat er gebeurde, het gebeurde
hier, het had net zo goed niet,
maar toch. Misschien wil iets
blijven om naar te kijken, iets
blijvends zoals jij nu.
Ik kon je hebben gemist,
maar je wilde, je luisterde
een heel lichaam lang.
Het is nooit te laat, het is
voor ons nooit te laat om te
stamelen, te ademen,
om dichterbij dan –
Recensent

Voordat het boek gedrukt werd heeft Elbert alle gedichten opgestuurd naar de bekende recensent Pom Wolff. Hieronder een klein deel uit de zeer positieve reactie:
‘’Elbert Gonggrijp – Bij benadering misschien dit - Een nieuwe J.A. Der Mouw is geboren – om zo op de rand van het bestaan te kunnen schrijven – een kunstzinnig solipsisme dat we sinds Johan Andreas Der Mouw niet meer hebben kunnen lezen - Elbert Gonggrijp en Conny Lahnstein van harte gefeliciteerd - wat een prachtbundel.’’
''In deze bundel van Elbert Gonggrijp, en voor alle duidelijkheid zeg ik het maar meteen – alle vooroordelen kunnen de deur uit. Ook die van mij. Natuurdichter – niks natuurdichter – geen bloemetjes of beestjes – in deze bundel staat de mens centraal. En god is ver te zoeken. Een troostrijke god heeft de dichter al helemaal niet gevonden of tot zijn beschikking. Hij moet het helemaal alleen doen. In het eerste hoofdstuk is er nog even ‘een meid’ – heeft ie heel even meer dan de dichter der Mouw – maar na het eerste hoofdstuk zit ie ook zonder meid – Moeder is ook nog even aanwezig in hoofdstuk 2 Toenadering geheten. Maar de toenadering is tot mislukken gedoemd in deze bundel – deze zoektocht – deze Alleingang: ‘een moeder die mij niet herkent, terwijl ze nog kan, terwijl ik het wil – ‘''
De bundel is voor € 18,- te koop via de uitgeverij van Conny (www.connylahnstein.com) en Bol.com. Meer gedichten van Elbert zijn te lezen op www.natuurgedichten.blogspot.com.

Meer berichten