Bergenaar kwetsbaar eerlijk over zijn zoektocht naar de ideale vrouw - 'Eerlijkheid is ver te zoeken op online dat

  Nieuws
Bergenaar Hesron Bon schreef een akelig eerlijk boek over zijn zoektocht naar liefde op het werelwijde web. (foto: Vincent de Vries/RM)
Bergenaar Hesron Bon schreef een akelig eerlijk boek over zijn zoektocht naar liefde op het werelwijde web. (foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

BERGEN – Bergenaar Hesron Bon schreef het boek 'Ik kan er een boek over schrijven'. Het boek is inmiddels een groot succes. Vooral omdat het zó eerlijk is, dat het bijna pijnlijk wordt. want Hesron stelt zich kwetsbaar op en vertelt het zoals het is. "Wat ik vooral heb geleerd van al dat online daten, is dat iedereen zich beter voordoet dan ie is en dat eerlijkheid ver te zoeken is. Ikzelf voorop hoor. Maar op die manier vind je natuurlijk nooit echte liefde."
Nadat zijn toenmalige vriendin hun relatie verbrak, terwijl hij zich nog van geen gevaar bewust was, viel Hesron in een flink gat. “Eenzaam vind ik een te groot woord, maar ik was wel even flink de weg kwijt. Al die avonden alleen op de bank, alleen thuiskomen, alleen slapen; ik wist niet wat ik met mezelf aan moest. Ik ben iemand die graag in de aandacht staat, ik werk niet voor niets al jaren in de horeca. En nu was het stil… Een vriendin wees me op het fenomeen Tinder, een soort online snoepwinkel voor vrijgezellen. Door middel van naar rechts swipen kun je de mooiste dames selecteren en hopen dat zij dat ook met jou doen zodat er een match is. En de minder mooie varianten swipe je gewoon de ander kant op.”

Therapie

Het online datingavontuur barst los nadat Hesron ook een opgepoetst en ietwat rooskleurig profiel van zichzelf aanmaakt. Vervolgens maakt hij de meest bizarre dingen mee. Van vrouwen die totaal anders blijken te zijn dan hun Tinder profiel doet voorkomen, die dezelfde avond nog een andere date hebben ingepland, tot dames die al na een paar minuten besluiten dat Hesron niet de moeite van hun tijd waard is en voortijdig de date afkappen. ‘Ik kan er een boek over schrijven", verzucht hij tegen zijn vrienden. Wat hij later ook doet. Als hij op vakantie gaat naar Tel Aviv, waar zijn zusje woont, maakt hij korte verslagjes op zijn telefoon van de dates die hij tot dan toe heeft gehad. ‘Liggend op het strand kwamen al die dates nog een keer in mijn hoofd voorbij. Het schrijven erover was voor mij een soort therapie. Ik had nooit eerder geschreven, en ik kan het ook eigenlijk helemaal niet. Mijn grammatica rammelt aan alle kanten en ik maak de gekste spelfouten. Maar het was voor mij een dagboek, het gaf me houvast en overzicht in mijn zoektocht naar de liefde.”
54 dates

Weer thuis vindt hij iemand die van al zijn hersenspinsels een logisch verhaal maakt, en alles naleest op fouten. Zij stuurt het manuscript vervolgens naar diverse uitgevers en tot zijn grote verbazing tonen er drie interesse in het verhaal! Hesron gaat uiteindelijk in zee met Paul Brandt van Uitgeverij Brandt die hem een botte maar zeer eerlijke mail stuurt over wat er leuk, maar vooral allemaal níet goed is aan het verhaal. ”Die eerlijkheid waardeerde ik.” Het boek komt in juni uit en wordt steeds beter verkocht. In het boek passeren maar liefst 54 dates de revue. "En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want op een gegeven moment had ik álle datingapps op mijn telefoon. Ik had er een dagtaak aan om alles te verwerken. Dat werd wel een dingetje, ja. Je zou het een bijna verslaving kunnen noemen." Gelukkig vindt Hesron uiteindelijk wel waar hij naar zoekt. Alhoewel dat ook weer anders verloopt dan verwacht... “De mensen die mij goed kennen lachen om mijn avonturen en vinden het typisch Hesron. Terwijl mensen die me niet kennen het meer een pathetische zoektocht vinden. Maar ook die hebben een punt. Ik bén ook met Tinder begonnen omdat ik wanhopig op zoek was naar liefde. Maar het boek is wel degelijk humoristisch bedoeld, en niet als therapeutisch handboek.”
Rust

“Ik ben nu absoluut anders dan de Hesron in het boek, maar blijf wel altijd die rusteloze gast. Ik heb een prachtige vriendin', Liz die ik overigens 'gewoon' op een feestje ben tegengekomen, met wie ik in Bergen een huis heb gekocht. Ik heb een baan, fijne familie en een handjevol goede vrienden. Wat dat betreft heeft dit verhaal een happy end. Eén kant van mij is daar heel tevreden mee, de andere kant blijft onrustig en zoeken naar de waarheid, naar verhalen die echt zijn. Misschien gaat daar mijn volgende boek wel over. Dat veel nep is, niet alleen op de datingsites, maar ook op social media als Instagram en Facebook. Iedereen doet zich anders voor, waardoor mensen bijna niet meer eerlijk durven zijn. Dat is toch jammer? Ik heb alweer het een en ander in mijn telefoon ‘opgeschreven’, wie weet…"
Het boek ‘Ik kan er een boek over schrijven’ is in Bergen voor € 15,- verkrijgbaar bij Boekhandel Thomas, de Eerste Bergensche boekhandel, boekhandel Vermeulen in Alkmaar, en natuurlijk online.

Meer berichten