IDFA en lunchen bij Cinebergen

  Nieuws
De intelligente feelgood film Woman at war is op vrijdag 11 te zien in Cinebergen. (Foto: aangeleverd)
De intelligente feelgood film Woman at war is op vrijdag 11 te zien in Cinebergen. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

BERGEN - Deze week bij Cinebergen schetst het absolute meesterwerk Roma van Alfonso Cuarón (Gouden Leeuw Venetië) een sfeervol portret van een Mexicaans gezin en hun kindermeisje Cleo in de politiek woelige jaren ‘70/’71. In het droogkomische Woman at War is de 50-jarige, onafhankelijke Halla bereid alles te riskeren om de ongerepte natuur van haar geliefde IJsland te beschermen.
Roma
do 10 - 20.00 | ma 14 - 20.00 | di 15 - 14.30
Woman at War
vr 11 - 14.30 | di 15 - 20.00
Vive l’Amour (Klassieker)
vr 11 - 20.00
Widows
za 12 - 20.30
The Best Of IDFA on Tour 2018/ 2019
zo 13 - 11.00
The Old Man and the Gun
zo 13 - 20.00
Capharnaüm (IFFR Previewtour)
wo 16 - 20.00
De opnieuw uitgebrachte magistrale klassieker Vive l'Amour van Tsai Ming-liang toont hoe naar liefde hunkerende mensen gaandeweg een ongewone driehoeksrelatie aangaan. The Best of IDFA on Tour reist met een viertal winnaars door het hele land. Ook te boeken inclusief een overheerlijke lunch. Voorpremière van een van de hoogtepunten van het aanstaande Festival van R’dam is Capharnaüm, een indringend portret over ouderschap en overleven in de armste wijken van Beiroet. En verder wederom Widows van Steve - 12 Years a Slave - McQueen en een liefdevolle ereronde voor acteur Robert Redford in The Old Man and the Gun.
Roma (do 10 jan - 20.00 | ma 14 jan - 20.00 | di 15 jan - 14.30)
Het semi-autobiografische, schitterend zwart-wit gefilmde Roma is een regelrecht meesterwerk. Roma speelt zich af tegen de achtergrond van de grote politieke onrust in Mexico begin jaren ‘70. Cleo werkt als inwonende huishoudster en kindermeisje voor een gezin uit de hogere middenklasse in de Colonia Roma stadswijk in Mexico-stad. Wanneer de vader voor een verdacht lange zakenreis vertrekt, blijft zijn vrouw Sofia alleen achter. Cleo helpt haar en de kinderen door een moeilijke periode heen. Letterlijk elk beeld in het ontroerende Roma getuigt van Alfonso Cuaróns superieure vakmanschap en artisticiteit. Zelfs van prozaïsche bezigheden als schrobben weet hij nog poëzie te maken.
Woman at War (vr 11 jan - 14.30 | di 15 jan - 20.00)
De vijftigjarige Halla is op het eerste gezicht een rustige, geliefde koordirigente uit Reykjavik, maar daarachter blijkt een radicale milieuactiviste, genaamd ‘de bergvrouw’, schuil te gaan. Deze bergvrouw wil koste wat het kost de prachtige IJslandse hooglanden beschermen en verklaart daarom eigenhandig de oorlog aan de lokale aluminiumindustrie. Maar dan ontvangt Halla onverwacht nieuws. haar aanvraag voor adoptie van een kind is eindelijk ingewilligd. Ze besluit nog een allerlaatste keer uit te halen naar de aluminiumindustrie… Woman at War is een intelligente feelgood film, die droogkomische elementen knap weet te combineren met het huidige milieuvraagstuk.

Vive l’Amour (Klassieker) (vr 11
jan
- 20.00)
Het klassieke meesterwerk Vive l’ amour uit 1994 dat destijds op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw won is nu in een schitterende, digitale restauratie te bewonderen. De film toont hoe drie eenzame mensen gaandeweg een ongewone driehoeksrelatie aangaan. Met sprekende beelden worden deze personages, die hunkeren naar liefde en contact maar daartoe niet in staat blijken te zijn, door regisseur Tsai Ming-liang liefdevol, vol empathie tot leven gebracht.
Widows (za 12
jan
- 20.30)
Vier vrouwen die niet meer met elkaar gemeen hebben dan een schuld die is achtergelaten door hun overleden, criminele echtgenoten, besluiten hun lot in eigen hand te nemen.
The Best Of IDFA on Tour 2018/ 2019 (zo 13
jan
- 11.00)
The Best of IDFA on Tour met 4 winnaars van het vermaarde documentaire festival doet op zondag 13 januari ook Cinebergen aan. Met Los Reyes (Winnaar Special Jury Award for Best Feature-Length Documentary), Don’t be a dick about it (Winnaar VPRO IDFA Audience Award), Island of the Hungry Ghosts (Winnaar Amsterdam Human Rights Award), De man die achter de horizon keek (winnaar van de IDFA Special Jury Award for Children’s Documentary). Ook te boeken incl. een overheerlijke lunch van Bij Merel.
The Old Man and the Gun (zo 13
jan
- 20.00)
Een liefdevolle ereronde voor acteur Robert Redford die met dit speelse verhaal over de bejaarde bankrover Forrest Tucker afscheid neemt van het acteervak.
Capharnaüm (IFFR Previewtour) (wo 16
jan
- 20.00)
Om alvast in de sfeer van het aanstaande International Film Festival Rotterdam (IFFR) te komen, mag Cinebergen een van de komende hoogtepunten van dit festival nu al vertonen. Het betreft het aangrijpende Capharnaüm over ouderschap en overleven in een van de armste wijken van Beiroet. Capharnaüm won inmiddels vele publieksprijzen op internationale filmfestivals.
Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen (NH); www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Meer berichten