Afscheid juf Anneke en jubileum juf Ineke bij De Windhoek

  Nieuws

EGMOND-BINNEN - Op basisschool De Windhoek is het donderdag 13 juli feest. Op deze dag wordt afscheid genomen van juf Anneke die met pensioen gaat en viert juf Ineke dat ze veertig jaar juf is. De hele school heeft deze dag les van ‘Samba Salad' en aan het eind van de dagkan iedereen genieten van een geweldig optreden. Daarna wordt een receptie gegeven. Het wordt vast een hele bijzondere dag!


Juf Anneke begon haar werkzaamheden als kleuterjuf in 1972 en is de afgelopen 27 jaar werkzaam geweest op De Windhoek. "Mooie jaren, waarin ik elke dag dat ik er was weer genoot van de kinderen. Als leerkracht van groep 1 en 2 ben je toch vaak de eerste juf bij wie een kind zijn eerste stap in de 'schoolwereld' zet. Kinderen die net op school komen zijn nog zo puur, eerlijk en vrij. Heel fijn om ze te helpen bij deze eerste stappen in het groter worden, en in het leren. Het grote verschil met mijn begintijd is dat de kinderen nu een stuk meer weten, van veel meer dingen op de hoogte zijn. Kinderen gaan de discussie aan, ze zijn handig met digitale middelen en hebben andere interesses, ander spel."

Fijne werkplek


Anneke vervolgt: "In mijn begintijd was het onderwijs nog iets minder aan banden gelegd en was de werkdruk een stuk minder hoog. Heerlijk vond ik het om thema's voor te bereiden en te bedenken welke leuke dingen we zouden gaan knutselen en welke activiteiten we daarbij konden gaan doen. Daar is nu minder tijd voor. En dat is wel eens jammer. Ik heb De Windhoek als een hele fijne werkplek ervaren. We hebben een mooie ruime school met ruime lokalen, een prachtig schoolplein waar je nog echt buiten kunt spelen en een fijn team waarin saamhorigheid heerst, we elkaar steunen en helpen als dat nodig is, maar ook samen lachen en huilen, een fijn deel van mijn leven. Ik heb ontzettend veel zin om te gaan genieten van mijn pensioen, heerlijk geen volle agenda, gewoon doen waar ik op dat moment blij van wordt. Iets wat ik alle kinderen, ouders en collega's toewens is dat ze hun eigen uitdaging zoeken in het leven, weten dat je samen sterk staat en dat ze genieten van elke dag want 'Elke dag heeft een gouden randje'."

Uitgebreid lunchen


Juf Ineke van der Busse ( toen nog Bruijn) kwam in 1977, na eerst een aantal maanden in Heiloo gewerkt te hebben, naar Egmond-Binnen om les te gaan geven op kleuterschool 'Hummelhonk' aan het Kerkplein. Een kleine school met gezellige kleuterjuffen die haar meteen vroegen ook een tafellaken te kopen. Want tussen de middag werd de tafel altijd uitgebreid gedekt. De kleuters werden tussen de middag door de leidsters de Herenweg 'overgezet' waarna bij de slager aan de overkant diverse halve onsjes vleeswaren werden ingeslagen. De middagpauze duurde toen nog maar liefst twee uur, tijd genoeg voor een uitgebreide lunch en veel informeel overleg. Dus vergaderingen waren nog niet zo nodig. Na een jaar werden de kleuters samen met de kinderen van de Adelbertusschool Windhoekkinderen, ze verhuisden naar een nieuw gebouw aan de Herenweg waar ook de openbare Zonnehoek werd gehuisvest.

Veel veranderd


“Werken met kleuters in Egmond-Binnen, dan vliegt de tijd", zegt Ineke. "Die veertig jaar zijn omgevlogen. Heel bijzonder en leuk is om de kinderen van toen op school terug te zien als de ouders van nu. En de ouders van toen als grootouders nu. Er zijn in de loop van de jaren een aantal dingen veranderd. Bijvoorbeeld de ICT, de toegenomen administratie en toetsen maar ook het aantal mannelijke collega's. Waar die veertig jaar geleden nog in de meerderheid waren op school, zijn ze er nu jammer genoeg bijna niet meer. Maar gelukkig nauwelijks veranderd zijn de kinderen. Jonge kinderen waren en zijn origineel, energiek en enthousiast en dus een voorrecht om mee te kunnen werken.”

Receptie


Basisschool De Windhoek nodigt geïnteresseerden uit om juf Anneke en juf Ineke de hand te schudden op donderdag 13 juli. Tussen 16.00 uur en 17.15 uur is iedereen van harte welkom. Bij mooi weer zal de receptie op het schoolplein plaatsvinden, bij minder weer in de aula van de school.

Meer berichten