Struikelsteen voor Selma Leydesdorff - `Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is`

Nieuws

EGMOND AAN ZEE - Oorspronkelijk heten ze ‘Stolpersteine’, stolpern is het Duitse woord voor struikelen. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor huizen waaruit Joden verdreven en vermoord zijn. De meesten hebben geen graf maar op deze manier hebben ze een naam en daardoor blijven zij in herinnering bestaan.

Maandagmiddag kreeg Egmond aan Zee haar eerste struikelsteen. Deze werd gelegd aan de Dr. Wiarda Beckmanlaan voor het voormalig kinderherstellingsoord Kerdijk en draagt de naam van Selma Leydesdorff.

Selma Leydesdorff

Selma Rosetta Isidora Leydesdorff heeft in de tweede wereldoorlog Egmond moeten verlaten en haar werk met kwetsbare kinderen niet mogen voortzetten en niet langer mogen leven in de duinen bij de zee. Ze woonde eind jaren dertig in Egmond aan Zee en schopte het tot directrice van kinderherstellingsoord Kerdijk Nadat ze op last van de Duitsers eerst op non-actief was gesteld en daarna ontslagen, keerde ze in 1941 terug naar haar ouderlijk huis in Zeeland. Een jaar later worden Selma en haar ouders gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Op 3 september 1942 gaat Selma op transport naar Westerbork en op 14 september 1942 wordt ze weggevoerd naar Auschwitz. Daar wordt ze drie dagen later om het leven gebracht.
Buigen

Deze steenlegging is georganiseerd door Loet Leydesdorff , een neef van Selma en professor aan de Universiteit van Amsterdam. De familie heeft recent ook elf struikelstenen in Zeeland gelegd ter nagedachtenis aan andere familieleden. Dit was een groots gebeuren in aanwezigheid van Jan Peter Balkenende, die lid is van het Comité van Aanbeveling van de Stolpersteinen. Initiatiefnemer Gunter Demnig is al vanaf 1994 bezig deze gedenkstenen te vervaardigen en te plaatsen. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Hij legt alle struikelstenen persoonlijk neer over de hele wereld. De eerste (on-) officiële Stolperstein werd in november 1996 in Berlijn-Kreuzberg gelegd. Bij de steenlegging waren ook rabbijn Shmuel Spiero en mevrouw Ildiko Pronk aanwezig namens de Joodse gemeenschap. Spiero zal het gebed voor de doden uitspreken.
Duizenden

In heel Europa zijn de Stolpersteine te vinden als mini-monumentjes ter herinnering aan de Holocaust, het vernietigen van het Europese Jodendom in de jaren vanaf januari 1933 tot het einde van de tweede wereldoorlog in 1945. In de afgelopen jaren zijn er vele duizenden geplaatst, in totaal al bijna 50.000 in zeventien landen in meer dan duizend plaatsen door heel Europa. In Nederland zijn de eerste Stolpersteine in 2007 gelegd. Een wandeling door een doodgewone straat verandert opeens in een reis door de geschiedenis.