'We zijn de provincie dankbaar' - Hoeve Camperduin pakt verrommeling op erf aan

  Nieuws

CAMPERDUIN - Hoeve Camperduin, de karakteristieke boerderij aan de voet van de Hondsbossche Zeewering, heeft voor twee projecten vanuit de provincie subsidie gekregen om de ruimtelijke kwaliteit in het gebied een impuls te geven. De onderneming kreeg een bijdrage om een nieuw hekwerk rond de weilanden te vervangen en een verhard wegdek op het parkeerterrein te realiseren. "Verrommeling van ons erf tegengaan was het motief van de provincie", aldus Joari Kroon die met zijn partner Fiona Volkers middels de projecten een nieuwe impuls gaf aan zowel de nabije omgeving als eigen onderneming.


Het project Kust op Kracht wil de Noord-Hollandse kust in aansluiting op het omvangrijke afgeronde zandsuppletieproject aantrekkelijker maken en meer bezoekers trekken, langer vasthouden en ervoor zorgen dat bezoekers de regio vaker bezoeken. De provincie ondersteunt ongeveer vijftig projecten rondom de kust tussen Camperduin en Callantsoog die het landschap mooier maken, recreatie uitbreiden en de regionale economie stimuleren (Programma’s Ruimtelijke Kwaliteit I en II). "We zijn de provincie Noord Holland dankbaar", lacht Fiona. De hoeve ligt op een opvallende plek aan de toegangsweg naar het strand, in het uiterste puntje van Camperduin. Jaarlijks passeren duizenden toeristen het erf. Voorheen oogde het terrein rommelig; er stonden loodsen, materieel, spullen, ook van anderen, en het hekwerk moest nodig vernieuwd worden. Een wens van de provincie was om die verrommeling tegen te gaan. Fiona: "Inmiddels is bijna alles opgeruimd. Met de bijdrage van de provincie hebben we nu een nieuw hekwerk aangeschaft en het parkeerterrein aangepakt. Win-winsituatie dus." De parkeergelegenheid loopt door tot ver in het weiland. "Het voorste deel, dat het meest intensief wordt gebruikt, is nu verhard. De grond erachter niet, maar dat hoeft en willen wij ook niet. Het aanzicht moet wel groen blijven, vinden wij. Duurzaamheid, groen en zelfvoorzienend, daar streven we zoveel mogelijk naar."


Fiona's rijplezier


Bij Hoeve Camperduin staan vakantieaccommodaties die worden verhuurd aan toeristen. Op het uitgestrekte weidegebied van ruim dertig hectare wordt vee gehouden en krijgen de vijftien paarden alle ruimte. Joari is opgegroeid in de hoeve. Fiona kwam acht jaar geleden in zijn leven via een vriendin die haar paard stalde bij de boerderij. De vonk sloeg over en Fiona nam haar intrede. Als paardenliefhebber startte zij op het erf Fiona’s Rijplezier waarmee ze haar passie voor paarden overbrengt op anderen. Ze geeft lessen en organiseert ontspannende buitenritten langs het strand, door de Harger en Pettemerpolder, langs het natuurgebied de Putten en door de Schoorlse duinen. Fiona richt zich op Centered Riding; een systeem waarmee ruiters leren rijden op een manier waar lichaamsbewustzijn, centreren en visualiseren de belangrijkste uitgangspunten zijn. Fiona is één met haar paarden. Joari met het vee. "Mij krijg je niet op een paard", lacht hij, "maar ik vind het geweldig om te zien hoe Fiona met de dieren omgaat."

Joari Kroon en Fiona Volkers zijn erg blij met het nieuwe hekwerk. (Foto: Tineke Leegwater / RM)

Meer berichten