Pasquier terug in Bergen

  Nieuws

BERGEN - De Franse beeldend kunstenaar Jacques Pasquier (1932) exposeerde circa dertig jaar geleden voor het eerst in Bergen. Van 5 januari tot 28 februari is hij terug op de plek waar hij vrienden maakte en ook geregeld kwam werken. Onder de titel Het geluid van de ziel laat hij bij Kranenburgh veertien schilderijen zien.
Bij een uitwisselingsproject halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte Pasquier voor het eerst kennis met de regio rond Bergen. Vijf Nederlandse kunstenaars exposeerden daarbij in Caen, de plek in Normandië waar Pasquier woont. De Franse kunstenaars toonden hun werk in Bergen, Egmond, Warmenhuizen en Dirkshorn. In de jaren daarna exposeerde Pasquier vooral in Frankrijk. In Nederland was zijn werk onder andere te zien bij Maison Descartes, het Franse culturele instituut in Amsterdam.

Tranen en bloed

Kranenburgh laat werk zien uit verschillende periodes, van de jaren negentig van de vorige eeuw tot nu. Hij snijdt grote thema’s aan en zoekt naar eigen zeggen naar de essentie van het leven. Pasquier schildert het geluid van de ziel. Zijn werk is figuratief en oogt kleurrijk. ‘In lijnen, vormen, kleuren en vlakken probeer ik gevoelens vast te leggen’, zegt hij. Autobiografische elementen – momenten van tranen en bloed, verdriet en vriendschap en angst en ongerustheid – vormen zijn inspiratiebron.

Meer berichten