Boek over 'eigentijds' Velsen-Noord in de maak

VELSEN-NOORD - In november verschijnt het boek 'Het dorp Velsen-Noord'. Het is geschreven door de Beverwijkse publicist Wim Spruit (66), die van 1963 tot 1981 in Velsen-Noord woonde. Het wordt een uitgave, waarvan de inhoud ook de huidige generatie zal aanspreken. Met veel eigentijdse foto's (zwartwit en in kleur), anekdotes en verhalen. Er is speciale aandacht voor 'bijzondere, bekende zelfs beroemde', geboren of getogen Velsen-Noorders. Aan deze mannen en vrouwen – uit het verleden en die er nog zijn – wordt uitvoerig en op persoonlijke wijze aandacht geschonken.

Inwoners en oud-inwoners die iets hebben kunnen contact opnemen

Een kort deel gaat over de ontstaansgeschiedenis en de groei & bloei van het dorp. De meeste van de pakweg 200 bladzijden in het boek (groot formaat) gaan over thema's als de bevolking, wonen en werken, de middenstand, het onderwijs, sociale en culturele onderwerpen, sport en kerken. Een bijzondere plek is ingeruimd voor het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Elfde boek

Voor de schrijver is het zijn elfde boek. Hij ziet 'Het dorp Velsen-Noord' als een vervolg op twee eerdere publicaties: 'Wijk aan Zee 125 jaar badplaats' en 'Dit was Beverwijk'. Wim Spruit is al een tijd geleden aan het nieuwe boek begonnen, hij komt er pas dit jaar aan toe om het af te ronden. Zo kwam onder meer in 2015 het veel besproken 'Tussen Schapen En Wolven, aantekeningen over de Beverwijkse politiek' er tussendoor.

Het wordt het eerste boek in de geschiedenis dat in zijn geheel gewijd is aan Velsen-Noord en dat zo uitvoerig zijn historie beschrijft. Inwoners en oud-inwoners van Velsen-Noord die beschikken over foto's of andere illustraties en gegevens die interessant kunnen zijn voor het boek kunnen contact opnemen met Wim Spruit.

Alledaagse onderwerpen

Hij denkt aan 'alledaagse onderwerpen': sporters en supporters op het veld, inwoners die een feest vieren, klanten in een buurtwinkel, een juf of meester met leerlingen enzovoort. Ook foto's en informatie over de oorlogsperiode zijn welkom. Kijk hiervoor op de website www.dorpvelsen-noord.nl

Dit is het eerste boek in de geschiedenis gewijd aan Velsen-Noord

Via deze site kan ook worden ingetekend op het boek. Een exemplaar kost € 19,50. Wie dat wil, kan zijn naam laten opnemen in de lijst van intekenaars. Die zal in het boek worden afgedrukt.

Intekenaars

Onder de intekenaars verloot de schrijver een aantal exemplaren Velsens aardewerk, enkele potten en vazen. Gemaakt in de jaren '20 in de fabriek aan de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. Het boek wordt in november, in het dorp, gepresenteerd en eenieder die het van tevoren heeft besteld kan het die dag ophalen. Voor vragen en reacties: boekvelsen-noord@ziggo.nl

Meer berichten