De bomen zijn besmet met de Iepenziekte en moeten daarom worden gekapt.
De bomen zijn besmet met de Iepenziekte en moeten daarom worden gekapt. ((Foto: Aangeleverd))

Bomen gekapt als gevolg van Iepenziekte

BEVERWIJK – Deze week is men begonnen om in Beverwijk zeven bomen in de Gladiolenlaan, vijf bomen in de Alkmaarseweg en drie bomen in de Wijk aan Duinerweg te kappen. De bomen zijn besmet met de Iepenziekte. Wanneer een boom aangetast is door de Iepenziekte, gaat hij binnen een week dood. Ook bestaat het risico dat de zieke bomen andere bomen besmetten.

In de Gladiolenlaan komen twee nieuwe bomen terug, in de Alkmaarseweg worden vijf nieuwe bomen geplant en in de Wijk aan Duinerweg komen drie bomen terug op de plek van de oude bomen. Dat gebeurt in het plantseizoen, eind 2019. In de Alkmaarseweg - tussen de Büllerlaan en de Plesmanweg - worden vijf nieuwe Krimlindes geplant. Deze boom past in het huidige en toekomstige beeld van de Alkmaarseweg.

Kapwerkzaamheden

De kapwerkzaamheden zijn op woensdag 17 juli gestart en worden uitgevoerd door de Stoop Groenvoorziening. Het kappen duurt in totaal 2 tot 3 werkdagen. Stoop Groenvoorziening werkt tussen 9.00 en 15.00 uur. Tijdens de kapwerkzaamheden is de Alkmaarseweg, tussen de Büllerlaan en de Plesmanweg, afgesloten tussen 9.00 uur en 15.00 uur. De afsluiting en omleiding worden met borden aangegeven. In de Gladiolenlaan, ter hoogte van nr. 84-86, komen nieuwe Iepen. De Iepen zijn bestand tegen de Iepenziekte. De zeven bomen die gekapt worden, staan erg dicht op elkaar.

Overleg

Er zijn op dit moment meer bomen dan nodig. In overleg met omwonenden is afgesproken dat er twee nieuwe Iepen terugkomen. De resterende vijf bomen worden begin 2020 ergens anders in de gemeente geplant. De kapwerkzaamheden op vrijdag 19 juli zijn tussen 7.00 uur en 16.00 uur en worden dus uitgevoerd door Stoop Groenvoorziening.

Verkeersregelaars

In de Wijk aan Duinerweg, tussen de rotonde Plesmanweg en de Laan van Kanaän komen drie nieuwe Iepen. Deze Iepen zijn bestand tegen de Iepenziekte. Op maandag 22 juli tussen 7.00 uur en 16.00 uur worden de kapwerkzaamheden ook uitgevoerd door de firma Stoop Groenvoorziening. Tijdens de werkzaamheden kunnen automobilisten in beide richtingen rijden. Verkeersregelaars leiden het autoverkeer langs het werk. Het fietspad aan de kant van de bomen is afgesloten. Fietsers kunnen aan de overkant in beide richtingen rijden. Dat wordt met borden aangegeven.

Meer berichten