(Foto: )

Breetje pikken

Het is zondagavond 18 augustus 2019 en mijn eerste rondje na de vakantie is de Bree. We beginnen bij de Alkmaarseweg/Breestraat en wat meteen inslaat als een bom is een groot winkelraam dat helemaal volgepakt is met kranten.

Aan de overkant is ook hier het winkelraam ermee vol geplakt. Ik kom bij de hoek van de Peperstraat. Wat is dit nu weer? Een tatoe-shop. Zal ik een tatoeage op mijn rechterbil laten zetten? De Beverhof staat er gelukkig nog. Alleen de daar aanwezige verslaafden buiten zijn duidelijk hoorbaar met hun geschreeuw en met een vechtpartijtje. Is dit een kwaliteitsimpuls voor de Bree?

Mijn aandacht wordt getrokken door twee grote raambiljetten met de mededeling dat hier 10 appartementen met twee winkels zullen verrijzen. Goede zaak. De Begijnenstraat passerend word ik bijna tegen de vlakte gereden. Een koerier, met een kist achterop zijn scooter, scheurt als een idioot deze straat uit. Waar eens V&D heeft gezeten stop ik en kijk in het rond. Het gekrijs van de rijk aanwezige zeemeeuwen en haar uitwerpselen en de leegstand doet de Bree geen goed. Een winkel staat vol met kleding maar de deuren zijn al maanden dicht, waardoor het meer lijkt op een magazijn.

Schuin aan de overkant een groot stalen hekwerk die de gehele gevel doet verdwijnen. Daar moet iets unieks achter zitten, is mijn eerste gedachte. Door de tralies glurend lees ik een tekst die niet Beverwijks is. Ik constateer dat het een supergrote supermarkt is. Wat moet zo'n grote supermarkt op de Bree?

Door de tralies glurend lees ik een tekst die niet Beverwijks is

Is hier wel goed over nagedacht door de vergunningverlener. Waar moet men parkeren, op de Bree of op het Meerplein? En waar worden de supermarktkarretjes neergezet? Ik zie het alweer voor me, overal weer winkelkarretjes in de buurt (denkt u eens terug aan de bouwmarkt in de Beverhof 1980).

Over de zijstraten zal ik het maar niet hebben. Ook is er weer wat horeca bijgekomen en ik vraag me af of ik op de Bree nog een gewone Hollandse maaltijd kan krijgen. De Breestraat is kwantitatief een prachtige straat maar kwalitatief is de teloorgang ingezet.

Co Backer, jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten