Voormalige Bisschoppelijke Kweekschool.
Voormalige Bisschoppelijke Kweekschool. ((Foto: Aangeleverd ))

Open Monumenten Dagen: 'Plekken van Plezier'

BEVERWIJK – Het landelijk thema van de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september is dit jaar 'Plekken van plezier'. Voorafgaand aan deze Open Monumentendagen wordt op woensdag 11 september om 14.30 uur in Beverwijk in Museum Kennemerland aan de Noorderwijkweg 2A een lezing gegeven door Herman Palm onder de titel 'Zo vierde Beverwijk feest'. Inlichtingen: www.museumkennemerland.nl en www.hgmk.nl.

Een opmerkelijke gebeurtenis medio april dit jaar was de afronding van de restauratie van het dak van de voormalige Bisschoppelijke Kweekschool in de Baanstraat. Onderdeel van de werkzaamheden was de verwijdering van het asbest in het gebouw. De voltooiing van de werkzaamheden was bekroond met de terugplaatsing van de gerestaureerde weerhaan op de torenspits. Het is een aanbeveling om het pand van buitenaf te bezichtigen. Omwille van de privacy van de bewoners zal het in 1988 verbouwde schoolgebouw tot 55 appartementen niet opengesteld kunnen worden voor publiek.

Wel nieuw dit jaar in de lijst van deelnemende monumenten zijn de Küverbunker Gaasterbos in Rondje Wijk aan Zee en Notariskantoor Batenburg in Huize Westerhout. Ook zijn de Kerkzaal van de Goede Raadkerk en het Tuinhuisje Betje Wolff en Aagje Deken bij Zorgcentrum Lommerlust opengesteld en. Deze monumenten zijn alle op zaterdag 14 september te bezichtigen.

Op zondag 15 september kan de Wijkertoren weer beklommen worden en is het Fort aan de Sint Aagtendijk (het Muziekfort) opengesteld alwaar rondleidingen worden gegeven. De nieuwe exploitant van het Fort Zuidwijkermeer heeft zijn aanvankelijk beoogde deelname aan Open Monumentendag wegens bijzondere omstandigheden helaas moeten intrekken.

Bij de 12 deelnemende monumenten en bij onder meer de bibliotheek, Stadhuis en buurthuizen is een gratis brochure verkrijgbaar met informatie over de OMD van Beverwijk e.o. Zie www.openmonumentendag.nl en www.hgmk.nl. De deelnemers zijn: Sint Agathakerk, Grote Kerk met begraafplaats, Wijkertoren, Tuinhuisje Betje Wolff en Aagje Deken, Onze Lieve Vrouw van Goede Raadkerk en Begraafplaats, Vondelloge Odd Fellows, Museum Kennemerland en Historisch Informatie Centrum, Oer-IJ-gebied, Huize Westerhout, Fort aan de Sint Aagtendijk (Muziekfort), Dorpskerk en begraafplaats in Wijk aan Zee, Parochiekerk Sint Odulphus en begraafplaats in Wijk aan Zee, Küverbunker Gaasterbos in Rondje Wijk aan Zee.

Meer berichten