Het gele monster

Wegwerkzaamheden zijn werkzaamheden die worden uitgevoerd aan een weg, bijvoorbeeld om onderhoud uit te plegen of infrastructurele uitbreidingen tot stand te brengen. Wegwerkzaamheden worden in de meeste gevallen ruim op tijd aangekondigd.

Al fietsend richting Heemskerk moet ik vol in de remmen. Er staat een breed gevormde man voor mijn fiets. Met een gele broek en een veel te grote gele jas aan. Op zijn hoofd zit eveneens een gele helm die zo diep zit dat alleen nog maar zijn lippen zichtbaar zijn. Waarom hij deze gekke grote helm draagt is me niet duidelijk, want er kan hoogstens een zeemeeuwenkwak naar beneden komen.

Veel mensen die een omleiding zien, volgen de pijlen niet maar rijden stug door

"U mag straks hier niet meer fietsen", word op strenge wijze medegedeeld. "Ik schrik me rot van je, ik weet dat ik daar niet mag fietsen, want er staan borden". Ik kreeg medelijden met dit gele monster want veel mensen die een omleiding zien, volgen de pijlen niet maar rijden stug door. Bij de werkzaamheden aangekomen proberen ze toch met de fiets erlangs te glippen. Ze mikken hun fiets over de afzetting heen, strompelen door het zand en boos kijkend naar de werkers vervolgen zij hun route. Overigens ook automobilisten kijken niet naar de pijlen van de omleiding maar blijven stoïcijns hun TomTom volgen.

Anderen gaan zelf op goed geluk straatje in straatje uit. Komen zal ik er, denken ze! Desnoods rijden ze met de auto of vrachtwagen een tijdje tegen het eenrichtingsverkeer in. Je wordt toch helemaal gek van dit soort weggebruikers. Als je al ruim twee uur staat, waar werkelijk alles fout gaat en toch pogingen doet om de verkeersdeelnemers te corrigeren, dat lijkt mij onbegonnen werk.

"Ik begin een gort droge keel te krijgen", stamelde de brave man in het geel. "Moet je die helm wat hoger op je hoofd zetten, zodat je door je neus kan ademen", geef ik hem als advies. Ik stap op mijn fiets en kijk nog even om. Hij staat daar als een geknakt geel monster. Ik draai om en geef hem mijn colaatje die in mijn fietstas zit.

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten