(Foto: )

De camera's van burgemeester Smit

"Co, kan jij even naar Heemskerk fietsen om dit boekje bij Joop en Alie in hun brievenbus te stoppen", vraagt mijn vrouw. "Doe ik", antwoord ik haar. Ik loop naar beneden om in de berging mijn fiets te pakken. De tijd leert mij dat voordat ik wegrij me éérst onherkenbaar moet maken, want herkenbaar over straat gaan kan niet meer in Beverwijk.

Mijn outfit bestaat uit een pet achterstevoren en daarover ver over het hoofd getrokken een capuchon met een veel te grote zwarte trainingsbroek en de daarbij passende sportschoenen. Een donkere zonnebril maakt mijn het compleet. Langzaam loop ik de parkeergarage uit met in rechterhand mijn fiets. Ik kijk schichtig naar rechts en naar links. Omdat ik in deze buurt geboren en getogen ben leg ik mijn hoofd op het stuur om zo nog meer onherkenbaar te zijn en rij de Munnikenweg in richting de Walvis.

Iedereen groet mij weer en al fluitend kom ik aan bij de brievenbus van Joop en Alie

Tot mijn grote vreugde moet ik constateren dat het hier veilig is en strek even de nek. Mijn hoofd keert weer terug op het stuur omdat ik via de Büllerlaan en de Schoffelaar, die op het hoekje van de Plesmanweg staat, richting de Olieslagerslaan verder fiets. Aangekomen in de Jan van Kuikweg steek ik de Jan Ligthartstraat over en vervolg mijn weg door nog een klein stukje de Jan van Kuikweg in te rijden. Op de hoek van de Merel stop ik en ontdoe me van deze kleding. In mijn dagelijks kloffie fiets ik het centrum van Heemskerk binnen.

Beverwijk huilt waar het eens heeft gelachen

Iedereen groet mij weer en al fluitend kom ik aan bij de brievenbus van Joop en Alie. U begrijpt het is een gedachtenspinsel, maar wel één die reëel is want burgemeester Smit van Beverwijk gaat meer camera's in Beverwijk inzetten. Beverwijk moet (alweer) veiliger. Er komen mobiele camera's. Er worden bij incidenten drie echte en drie dummy-camera's ingezet. Wat is er met ons Beverwijk aan de hand, al jaren staan wij in de top 50 van de meest criminele steden van Nederland. Beverwijk huilt waar het eens heeft gelachen en dat doet me zo zeer.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten