Vlnr: zilver Sjors Riddersma, goud Jelle Snippe, brons Duco Krijvenaar , brons Thomas Attema.
Vlnr: zilver Sjors Riddersma, goud Jelle Snippe, brons Duco Krijvenaar , brons Thomas Attema. ((Foto: Marco Krachten))

Duco Krijvenaar scoort met brons op NK judo

BEVERWIJK - De jonge Beverwijkse judoka Duco Krijvenaar heeft afgelopen zondag voor een verrassende prestatie gezorgd bij het NK judo voor senioren in Almere. Hij versloeg clubgenoot en trainingspartner Timo Lesterhuis dankzij Ippon. Krijvenaar greep daarmee de bronzen plak.

Jongste deelnemer doet het goed met podiumplek

Krijvenaar, uitkomend voor het Haarlemse Kenamju en in de klasse tot 100 kg judo-end, was via het gehouden kwalificatietoernooi doorgedrongen tot het hoofdtoernooi van het NK judo.

De pas geworden 20-jarige judoka was daarmee de jongste deelnemer van het NK in zijn klasse maar zeker niet de minste. Afgelopen maart had Krijvenaar al laten zien dat hij een judoka was waar rekening mee gehouden moest worden na het behalen van de Nederlandse titel bij de junioren.

De eerste wedstrijd won Krijvenaar dan ook overtuigend. De 34-jarige tegenstander Heeres had ondanks zijn lange ervaringen in het judo geen antwoord op de felle aanvallen van Krijvenaar en met 2x wazari ( half punt) won Krijvenaar vrij gemakkelijk de wedstrijd. Daarna volgde een spannende strijd, tegenstander Jelle Snippe, die getipt was als potentieel kampioen had duidelijk moeite om het winnende punt te scoren tegen Krijvenaar die fel verdedigde.

Krijvenaar die zelf moeilijk tot en aanval kon komen tegen zijn sterke opponent werd al snel bestraft met een Shido ( straf) door de scheidsrechter vanwege te verdedigend judo.

Naarmate de wedstrijd vorderde bleek dat ondanks enkele pogingen van Krijvenaar dat tegenstander Snippe wellicht een maatje te groot was op dit moment. Snippe trainend op Papendal kreeg meer en meer de overhand in de wedstrijd en nadat Krijvenaar een 2e en 3e straf kreeg vanwege hangen aan tegenstander werd Snippe zonder zelf een score te hebben gemaakt aangewezen als winnaar immers bij 3 x Shido volgt in het judo automatisch Hansukomake ( uitsluiting van wedstrijd).

Krijvenaar was na dit verlies aangewezen op de herkansingen om nog een kans te maken op een podiumplek. Eerste wedstrijd in deze herkansing tegen Jeroen de Wit bleek geen probleem met een snelle Ippon maakte Krijvenaar korte metten met zijn tegenstander. Daar Benjamin Heeres zijn herkansingen ook had gewonnen wees het lot beide heren aan tot nog een wedstrijd en dat was voor Krijvenaar het sein dat een podium plek op dit NK judo haalbaar moest zijn want bij winst mocht hij strijden om het brons.

Met volledige focus betrad Krijvenaar de tatami (mat) en al snel bleek dat Heeres wederom geen verweer had, met een technisch perfecte heupworp won Krijvenaar op ippon ( vol punt) en mocht zich klaar maken voor de strijd om de bronzen medaille.

Tegenstander in deze wedstrijd was niemand minder dan clubgenoot en trainingspartner Timo Lesterhuis. Lesterhuis die in verleden al diverse medailles had behaald op NK's was dus iemand om niet te onderschatten. In de wedstrijd die volgde nam Lesterhuis zoals verwacht het initiatief en nadat Krijvenaar een straf had ontvangen ging bij Duco het gas erop en bleek ook Lesterhuis deze middag niet op gewassen was tegen een ontketende Krijvenaar .

Lesterhuis liet zijn tegenstander een moment te dicht bij komen en Krijvenaar nam de inzet van Lesterhuis razend snel over en met een harde beentechniek ( Ko soto gake) drukte Krijvenaar zijn opponent tegen het canvas. Ippon riep de scheidsrechter en het brons was voor Krijvenaar die daarmee vriend en vijand verraste met deze onverwachte uitslag.

Meer berichten