Komend weekend weer veel muziek in het Badgastenkerkje in Wijk aan Zee.
Komend weekend weer veel muziek in het Badgastenkerkje in Wijk aan Zee. ((Foto: Picasa))

Muziek in Badgastenkerkje

WIJK AAN ZEE – Twee concerten dit weekend in het Badgastenkerkje. Vrijdag 4 oktober om 20.30 uur is er een klankschalenconcert en zondag 6 oktober om 12.00 uur klinken Indiase muziekinstrumenten van het gezelschap Johannes Angels.

Johannes Luttik (oom van de Beverwijkse muzikant Lut) speelt composities en improvisaties op gitaar, muzikaal omringd door de Tanpura van Komalta en vrije zanglijnen van Yashodhara.

Klankvormen

Johannes vond inspiratie voor wonderschone klankvormen in een ashram in India. In een van zijn composities klinken 2 tanpura's; een mannelijke en een vrouwelijke, wat bijzonder ruimtelijke klanktrillingen geeft. De zang van Yashodhara is geinspireerd op eeuwenoude rags uit de Dhrupad traditie. Het zijn tempelliederen, die de olifantengod Ganesha, de liefdesgod Krishna en de Godin van wijsheid en zang Saraswatti aanroepen. Het concert zondag van Johannes Angels duurt ongeveer een uur.

In stilte luisteren naar klankschalen is een eenvoudige manier om te mediteren. Mediteren is niet-doen, wat iets totaal anders is als niets doen. In onze Westerse manier van denken hebben we geleerd dat dingen alleen maar gebeuren door kracht en forceren. Mediteren is totaal anders. Het is als slapen gaan en is ook net zo belangrijk als slapen. Je kan het niet afdwingen je moet het laten gebeuren. Je moet het laten komen. Wanneer je ontdekt dat er geen manier is om het te forceren dan stop je misschien met forceren. Veel mensen geloven dit niet, dit is gebaseerd een gebrek aan vertrouwen. Een klankschalenconcert is een mogelijkheid om verbinding, rust en vertrouwen te ervaren. Voor beide concerten is de toegang vrij. Je kunt bijdragen aan de instandhouding van de concerten met een vrijwillige donatie.

Meer berichten