Alma en Marita Mathijsen.
Alma en Marita Mathijsen. ((Foto: Aangeleverd))

Maand van de Geschiedenis in Bibliotheek IJmond Noord

BEVERWIJK - De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Samen met honderden culturele, literaire en mediaorganisaties brengen we de hele maand oktober geschiedenis onder de aandacht. Zo ook bij Bibliotheek IJmond Noord.

Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter

In oktober 2019 staat het thema Zij/Hij centraal. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima's in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman.

Actief kiesrecht

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaat men in oktober op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden.

Essay

De titel van het essay wordt Niet schrikken mama. Het essay is tijdens de Maand van de Geschiedenis in de boekhandel te koop. Dinsdag 15 oktober organiseert de bibliotheek een Literaire Ontmoeting met Alma en Marita in het Kennemer Theater.

Manse Vrouwen

Op dit moment is bij Museum Kennemerland de tentoonstelling Manse Vrouwen. Onder de ruim 100 vrouwen van de tentoonstelling Manse Vrouwen zijn ook een flink aantal schrijvers en dichters van vroeger en nu. Daarom organiseert Museum Kennemerland samen met de bibliotheek voorleesmomenten uit boeken van deze vrouwen. Op maandag 7 oktober van 15.00 – 16.30 uur in de bibliotheek in Beverwijk en op woensdag 30 oktober van 20.00 – 21.30 uur in de bibliotheek in Heemskerk.

Magazine

Het magazine bevat boeiende artikelen, zoals een interview met de essayisten Alma en Marita Mathijsen, diverse achtergronden bij het thema Zij/Hij aandacht voor diverse thematitels en een overzicht van activiteiten in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis. Het magazine is gratis verkrijgbaar in de bibliotheek (zolang de voorraad strekt).

Meer berichten