Hildegard von Bingen.
Hildegard von Bingen. ((Foto: Aangeleverd))

Wijk aan Zeeërs zingen Hildegard von Bingen

WIJK AAN ZEE – Diverse Wijk aan Zeeërs zingen op zondag 13 oktober om 12.00 uur in het Badgastenkerkje liederen van Hildegard von Bingen. (1098-1179) Hoe is het voor moderne mensen om – niet gehinderd door enige kennis of ervaring 850 jaar oude muziek te gaan zingen? Hobby-zangers, jazz- en popzangers waarvan de meesten geen noten lezen verdiepten zich de afgelopen maanden in de melodiën en Latijnse teksten van de eerste vrouwelijke componist waarvan de naam bekend is: Hildegard von Bingen.

In Badgastenkerkje op 13 oktober

Hildegard is zonder twijfel de bekendste vrouw uit de middeleeuwen. Zij was onder meer actief op het gebied van religie, kosmologie, geneeskunde, kunst (schilderen), wetenschappen, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Zij wordt ook wel de moeder van de verstilling genoemd. Haar muziek heeft ook in deze tijd onmiskenbaar meditatieve kwaliteiten. Ze was een vrijdenker, verantwoordelijk voor onder andere de eerst bekende beschrijving van een vrouwelijk orgasme vanuit een vrouwelijk oogpunt. Gezaghebbende personen zoals keizers en de paus lieten zich adviseren door Hildegard von Bingen. Diverse Wijk aan Zeeërs hebben n.a.v. dit project historische von Bingen plekken bezocht in Duitsland en België. Naast de live uitvoeringen zondag zijn er ook studio opnames gemaakt van de Wijk aan Zeese uitvoeringen van deze middeleeuwse muziek. Deze zijn binnenkort te beluisteren via o.a. de website van het Badgastenkerkje www.j-p.nl.

Toegang vrij. De muzikanten en het Badgastenkerkje geven alles, inclusief de koffie en thee gratis weg. Met een vrijwillige bijdrage na afloop kun je bijdragen aan de instandhouding. Inloop vanaf 11.30 uur.

Meer berichten