(Foto: )

Eet smakelijk

Ik zit aan een mooie gedekte tafel uitkijkend op een prachtige straat. Links van mij een schilderij aan een met geel behangen muur. Op het schilderij is met veel passie een dood varken, van boven tot onder opengesneden, hangend aan een katrol gesitueerd. Rechts van het varken zie ik een man met een hakmes.

De eigenaar, die zich voorstelde als: "zeg maar Geert", ziet mij kijken en wijst met trots op de prent. "Mooi hè? Eind achttiende eeuw. Let eens op de details, zo wordt er niet meer geschilderd". ''Hangt dat daar om de honger op te wekken?" vraagt ik. "Nou, eigenlijk wilde ik een schilderij van een vis maar dat is toch een stuk minder spectaculair. Minder inwendige onderdelen, zal ik maar zeggen. Ik bedoel, dan valt er toch een stuk minder te zien". Ik probeer hem uit te leggen dat een in tegenlicht geschilderd bord erwtensoep ook heel goed zou uitkomen op het gele behang. "Als je het raam openzet zie je door de weerschijn de snert drie keer geprojecteerd", merk ik ten overvloede op.

Ruimtelijk effect

"En het geeft tevens een ruimtelijk effect." Geert schrijft het op. Hij gaat er iets mee doen, zegt hij. Ik kies, de in Griekenland gevangen Bakaliaros besprenkeld met een licht mousserende rabarbermoes. De Bakaliaros werd in een in werking getreden vulkaan gerookt en dat is te proeven. Ik drink er een witte wijn bij met een geitenwollen afdronk. Een geflambeerde Schwarzwalder met slagroom kies ik als toetje. Alles bij elkaar een fantastisch restaurant met duidelijk een toegevoegde waarde, hoewel er ook nog wel wat kleine tekortkomingen moeten worden weggewerkt.

Een ander schilderij wekt de eetlust op en het zou bijvoorbeeld handig zijn dat je het toilet kan doortrekken zodat je niet hoeft te worden geconfronteerd met de afterparty's van mede-eters. Verder zou een werkende kraan alsmede een handdoekje niet misstaan.

Daarnaast zou het slot van het toilet wel eens een spuitje olie kunnen gebruiken zodat een nietsvermoedende gast niet via het raampje naar buiten hoeft te klauteren omdat hij de deur niet open kreeg. Ik heb heerlijk gegeten ondanks deze kleine tekortkomingen.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten