(Foto: )

Zijn laatste wandeling

Hij pakte zijn sleutels en draaide het slot van de voordeur twee keer om. Zo veilig als vroeger, in zijn jeugd, was het allang niet meer. Toen kon je nog een touwtje uit de brievenbus laten hangen. Hij keek links en rechts de straat in. Welke kant zou hij vandaag opgaan. Niet dat het wat uitmaakte, hij kende de buurt na 83 jaar op zijn duimpje.

Al lopend en mijmerend over oude en verloren tijden, merkte hij hoe gelukkig hij was geweest in zijn jeugd. Altijd veel buiten spelen. Voetballen of slootjespringen in de landerijen. Die had je toen nog. Twee straten verder van de straat waarin hij woonde begonnen de tuinderijen, en deze liepen helemaal door naar Heemskerk. Nu is alles volgebouwd en kan hij de stadsgrenzen niet meer onderscheiden. Een paar straten verder stond hij voor het huis van zijn oude vriendinnetje. Hij had haar leren kennen tijdens het knikkeren.

Zijn latere vrouw

Hij leerde een ander meisje kennen, zijn latere vrouw. Ze waren 6 jaar verloofd voordat ze een huis vonden en konden trouwen. Ach, wat een armoede en zorgen hebben ze gekend, maar het was allemaal goed gekomen. Ze hadden drie lieve kinderen gekregen en later 5 kleinkinderen. Wat een rijkdom. Hij keek uit op de fabrieken waar hij ruim 44 jaar had gewerkt. Hij werkte 45 uur per week, ook op zaterdag. Hij had toen slechts een paar snipperdagen in het hele jaar. Op vakantie met zijn gezin, verjaardagen of bruiloften van familieleden, al deze dingen brachten prettige herinneringen bij hem naar boven.

Herinneringen die niemand van hem kon afpakken. Zijn vrouw was nu alweer 8 jaar geleden overleden. Hij liep het park in en ging op een bankje zitten. Langzaam en onmerkbaar zakte hij weg. Daar verscheen zijn vrouw. Ze wenkte hem. Hij wilde niets liever dan naar haar toe. Met een glimlach sloot hij haar in zijn armen. Hij was dolblij haar weer te zien. "Kom, ga met mij mee. Er zijn vele anderen die blij zullen zijn je weer te zien". Hij volgde haar zonder aarzeling, hij was weer thuis.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten