(Foto: )

Afzien

Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Hun motorische vaardigheden gaan achteruit en overgewicht bij kinderen neemt toe. Dat stelt de Rijksoverheid en daarom wil men dat kinderen van jongs af aan meer moeten gaan bewegen. Men adviseert de kinderen om minstens elke dag een uur, aanmatig intensieve inspanning, zoals fietsen, wandelen of zwemmen te doen.

Zelfs financiële ondersteuning kan men hierbij krijgen. Maar de Rijksoverheid zou ook moeten weten dat de scholen hier geen voorstander van zijn omdat zij stellen dat dit ten koste zou gaan van het aantal theoretische lesuren en er is een tekort aan personeel en gymzalen. Ik liep afgelopen week met mijn twee kleinzonen langs een school en tot mijn grote verbazing stopt de een na de andere auto. Ouders brengen hun kinderen overdekt naar school. De volgende auto stopt en tot mijn verbazing was dit een bewoner van drie straten verderop. Anno 2019 lijkt het wel of de kinderen van suiker zijn, een buitje regen en hup ze zitten al in de auto. Maar ook als het niet regent, worden ze met de auto gebracht, wat vaak tot een chaos leidt bij de scholen.

Als we dit vergelijken met onze schooltijd werden kinderen niet gebracht met de auto. Wij woonden dicht bij school en konden het lopend af maar er waren ook die van ver kwamen op de fiets. Of het nu dertig graden was of twintig graden onder nul, of het nu regende, hagelde, ijzelde of sneeuwde, zij moesten wel op de fiets en op school aangekomen hadden zij een gezicht als een rode biet van de regen of de kou.

Het gebeurde weleens dat er zoveel sneeuw lag dat wij dachten die komen niet. Niks ervan. Ze gingen gewoon vroeger van huis af en gingen lopen. Overblijven was er ook niet bij. Tussen de middag gingen ook zij naar huis om te eten en dat betekende vijf kilometer heen en vijf kilometer terug. Ik moet nu constateren dat deze ouders de tijd ver vooruit waren. Ze lieten hun kinderen geen tweemaal per dag bewegen maar vier keer per dag.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten