Beverwijk start met de plasticbak

Algemeen
Inwoners krijgen een extra bak om plastic, blik en drinkpakken te scheiden.
Inwoners krijgen een extra bak om plastic, blik en drinkpakken te scheiden. (Foto: Pixabay)

BEVERWIJK – Inwoners van gemeente Beverwijk krijgen vanaf half november een extra bak om plastic, blik en drinkpakken te scheiden. De bak is voor inwoners die al met bakken aan huis afval aanbieden. Met deze nieuwe manier van inzamelen maakt de gemeente een start om de hoeveelheid restafval in de eigen gemeente te verminderen en om meer waardevolle grondstoffen te kunnen hergebruiken. Resultaten inzamelproef In Zwaansmeer en Wijk aan Zee heeft de gemeente eerst een proef gedaan met de plasticbak. Deze resultaten waren goed.

De gemeenteraad heeft dan ook besloten om de plasticbak aan alle laagbouwwoningen te geven die afval aanbieden in eigen bakken.

De uitrol is gefaseerd. Vanaf half november begint HVC met het uitdelen van de plasticbak. Inwoners die hun bak op vrijdag buiten zetten, ontvangen de plasticbak als eerste. Inwoners die hun bak altijd op woensdag buiten zetten, krijgen half januari de plasticbak. En inwoners die op donderdag hun bak buiten zetten ontvangen de plasticbak half februari. In de week voor de komst van de plasticbak ontvangen inwoners van HVC een brief met de leverdatum en het nieuwe inzamelschema.

Met de uitrol van de plasticbak, veranderen ook de inzamelmomenten. De plasticbak en de restafvalbak worden eens per vier weken geleegd. De gft-bak eens per twee weken. Met de komst van de plasticbak aan huis worden plastic, blik en drinkpakken beter gescheiden, waardoor er minder restafval over blijft. Dit ziet HVC ook in andere gemeenten waar de plasticbak is. Daarom is het voldoende dat de restafvalbak eens per vier weken wordt geleegd.

Waarom is beter afval scheiden nodig? In 2020 moet driekwart van het afval gescheiden zijn. Zo mag het aantal kilo restafval in 2020 nog maar 130 kilo per persoon per jaar zijn. De inwoners in de gemeente Beverwijk zitten nu gemiddeld ruim boven de 250 kilo restafval per persoon per jaar. De nieuwe manier van inzamelen is nodig om de landelijke doelstelling te halen. Door afval beter te scheiden, kunnen meer grondstoffen worden hergebruikt als basismateriaal voor nieuwe producten. Daarnaast is afval scheiden goed voor de portemonnee. Het verbranden van restafval wordt namelijk steeds duurder.