De Schans in de steigers.
De Schans in de steigers. ((Foto: Co Backer))

Groot onderhoud monumentaal pand 'de Schans'

door Co Backer

BEVERWIJK - De komende weken staat het monumentale pand 'de Schans' in de steigers.Alles wordt opnieuw gevoegd en de muren zullen worden gestraald. De klus zal ongeveer zes tot acht weken in beslag nemen.

Klus gaat zes tot acht weken duren

In de volksmond wordt dit gebouw nog steeds het 'buurthuis de Schans' genoemd. Het werd in juli 1930 gebouwd naar een kubistisch -expressionistisch ontwerp van H.J.W.Meyran architect. De aannemer was J.P.Schelvis.

Eerste steen

De eerste steen werd gelegd door de eigenaren van het van oorsprong Hotel-Café -Restaurant "Oud-Meerensteyn",de heren C.J. en J.C. v.d.Lem. Eigenlijk was het de herbouw van het afgebrand café-restaurant "Oud-Meeresteyn met woonhuis.

Er hebben in de loop der jaren diverse verbouwingen en uitbreidingen plaatsgevonden. In 1937 kocht de Rijksgebouwendienst het pand en deed het jaren dienst als belastingkantoor. De gevel werd in 1953 gewijzigd door de Rijksgebouwendienst.

Uitbreiding

In 1957 was er uitbreiding van de archiefruimte en leggerstellingen. In 1982 kwam Stichting Welzijn Beverwijk in het gebouw. De aard van verbouwing bestond uit het geheel veranderen van kantoor in Social Cultureel Centrum, oftewel Buurthuis de Schans.

Na het vertrek van Welzijn heeft gebouw leeg gestaan. In 2009 werd de hoop gevestigd op het Museum Kennemerland. Dit ging niet door. Nu wordt het gebruikt door de SIG.

Meer berichten