Burgemeester Smit doet het woord.
Burgemeester Smit doet het woord. ((Foto: Aangeleverd))

'Stilstaan bij Vrede en Verdraagzaamheid'

BEVERWIJK - Afgelopen zaterdag was de aandacht gericht op de vredesboom op de Breestraat in Beverwijk. Op 16 november, internationale dag van verdraagzaamheid, kwamen ruim 30 mensen bijeen om de onthulling bij te wonen en om stil te staan bij Vrede en Verdraagzaamheid.

Ineke Meintjens van Vrouwen voor Vrede IJmond overhandigde burgemeester Martijn Smit van Beverwijk, die lid is van Mayors for Peace, een alternatieve ambtsketting van gevouwen kraanvogels. De kraanvogels, die ook rond de boom stonden, staan symbool voor een nucleair vrije wereld en spelen een rol in het verhaal van Sadako, slachtoffer van de bom op Hiroshima. Om de kernwapens de wereld uit te krijgen is er nog veel te doen bewijst ook de onlangs uitgezonden reportage van Zembla over de modernisering van deze wapens.

Voordat de burgemeester de tekst onthulde sprak hij uit blij te zijn dat dit initiatief voor een vredesboom is genomen en blij om hier te zijn.

Verdraagzaamheid

In deze tijd kunnen we de roep om verdraagzaamheid goed gebruiken. Deze plek en de iep met de hoopvolle naam 'New Horizons" dragen daar aan bij. De burgemeester noemde dat hij één van de 7800 burgemeesters is die lid zijn van Mayors for Peace waarvan 152 in Nederland. Vervolgens werd de regenboogvlag weggehaald en de plaquette werd zichtbaar.

De muzikanten van Piet Hein Eikel, Carla Seelemeijer en Loes Meerdink begeleidden deze manifestatie met toepasselijke liederen waaronder "Blowing in the wind" en Leo Vroman's " Kom vanavond met verhalen". Ook werd het gedicht "Hoop" voorgedragen.

De manifestatie werd afgesloten met een stiltekring, mede als herinnering aan de stiltekringen die hier plaatsvonden tijdens het door de Verenigde naties uitgeroepen Internationaal Decennium voor een cultuur van Vrede en Geweldloosheid.

Meer berichten