'Stad Beverwijk in de verkoop gezet'

Algemeen
Wat is er eigenlijk bekend over de beweegredenen in de achttiende eeuw om 'de heerlijkheid Beverwijk' te kopen?
Wat is er eigenlijk bekend over de beweegredenen in de achttiende eeuw om 'de heerlijkheid Beverwijk' te kopen? (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Het gegeven dat Beverwijk (inclusief Wijk aan Zee en Wijk aan Duin) door de verkoop ervan z'n zelfstandigheid verliest is toch niet denkbaar. Toch speelde dit in een niet eens zo grijs verleden. Wat was de invloed van 'Ambachtheer Van Harencarspel' op het dagelijks leven in de stad en waarom verzette en procedeerde het stadsbestuur zich tegen deze verkoop.

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Het komt naar voren in de lezing van Jan van der Linden op 28 november bij het Historisch Genootschap. Onderwerp deze donderdagavond is 'de verkoop van de heerlijkheid Beverwijk'. Om te voorkomen dat dat slechts een saaie opsomming van feiten wordt, heeft de amateurhistoricus tal van alleszins aardige weetjes boven water gehaald. Weten Beverwijkers bijvoorbeeld dat de jaarlijkse harddraverij er is gekomen dankzij de Van Harencarspels.

Wat is er eigenlijk bekend over de beweegredenen in de achttiende eeuw om 'de heerlijkheid Beverwijk' te kopen? Er werd destijds twintigduizend gulden voor betaald, zo is Jan van der Linden te weten gekomen. Aan rendement, de rekenrente van toen was zo'n 4 procent, bracht het jaarlijks hooguit drie- à vierhonderd gulden op zo achterhaalde hij.

Wat verbaast, is dat er tot nu toe zo weinig bekend is over zeg maar 'die verkoop van Beverwijk'. Ging het om de relatie met het stadsbestuur, is een van de vragen? De gemeente koopt in 1834 'de heerlijkheid Beverwijk' van de Amsterdamse koopman François van Harencarspel, wiens familiegraf in de Grote Kerk is te vinden. Van der Linden rept van 'akkefietjes met het stadsbestuur'. Interessant om te vernemen wat hij daarmee bedoelt.

Hoe een en ander staatkundig in de steel steekt laat hij buiten beschouwing. Wel vertelt hij dat de schout – zegmaar de burgemeester – die door Van Harencarspel was aangesteld meer macht had dan z'n evenknie bij de gemeente. De relatie met het stadsbestuur was daarom alleen al niet denderend te noemen.

Alexander, Van Harencarspel's zoon, was een feestbeest. Van der Linden is er zeker van. Sterker, hij dicht Alexander een onecht kind toe, waarvan nazaten best eens ergens in deze omgeving zouden kunnen wonen. HGMK-leden hebben gratis toegang tot de lezing op 28 november, anders kost het 5 euro entree. Aanvang 20.00 uuur, zaal open van 19.30 uur; Noorderwijkweg 2a (achter Museum Kennemerland aan de Zeestraat in Beverwijk).