Internationale kattententoonstelling in Beverwijk

Algemeen
Katten van de exposanten worden gekeurd door internationale, FIFe-geregistreerde keurmeesters.
Katten van de exposanten worden gekeurd door internationale, FIFe-geregistreerde keurmeesters. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Op zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020 vindt in Sporthal Beverwijk in Beverwijk een internationale kattententoonstelling plaats van de FIFe kattenvereniging Felikat.

Diverse kattenrassen te bewonderen

Tijdens de Kattententoonstelling zijn er diverse kattenrassen te bewonderen, zoals bijvoorbeeld de Maine Coon, Siamees, Oosters Korthaar, Brits Korthaar en -Langhaar, Pers, Sphynx, Burmilla, Noorse Boskat, Heilige Birmaan en Ragdoll.

De tentoonstelling is toegankelijk voor bezoekers van 10.00 – 17.00 uur. Toegangsprijs is € 5,- per persoon. Voor kinderen tot 12 jaar bedraagt deze € 3. Locatie is Sporthal Beverwijk, Van Loenenlaan 1 in Beverwijk.

Op 17 december 1933, na afloop van een Kattententoonstelling in Rotterdam, kwamen een aantal kattenliefhebbers bijeen, die vaststelden dat er behoefte was aan een Kattenvereniging. Op 28 januari 1934 vond in Rotterdam de oprichtingsvergadering plaats van de ‘Nederlandsche Vereeniging van Fokkers en Liefhebbers van Katten’.

Katten met langhaar, halflanghaar, korthaar en zelfs katten met weinig haar

De eerste Kattenshow werd gehouden in Den Haag op 16 en 17 juni 1934. In 1949 werd samen met zes andere verenigingen de F.I.F.e opgericht. En in 1951 werd de Nederlandsche Vereeniging Felikat genoemd. Felikat behartigt de belangen van kattenliefhebbers, zowel de belangen van de fokkers als ook de belangen van liefhebbers (niet-fokkers). Daarnaast maakt een aantal rasclubs onderdeel uit van de vereniging.

Exposanten gekeurd

Wat gebeurt er op een kattenshow? Op een show zijn er verschillende kattenrassen: katten met langhaar, halflanghaar, korthaar en zelfs katten met weinig haar. In totaal zijn er 49 kattenrassen erkend door de FIFe (Féderation Internationale Féline).

Tijdens een show worden de katten van de exposanten gekeurd door internationale, FIFe-geregistreerde keurmeesters. De katten zijn ingedeeld in 4 categorieën, te weten: Categorie 1: Perzisch Langhaar, Exotisch Korthaar, Heilige Birmaan, Turkse Van, Ragdoll; Categorie 2: American Curl Kort- en Langhaar, LaPerm Kort- en Langhaar, Maine Coon, Neva Masquerade, Noorse Boskat, Siberische kat, Turkse Angora; Categorie 3: Bengaal, Brits Kort- en Langhaar, Burmilla, Burmees, Karthuizer, Cymric, Kurilean Bobtail Kort- en Langhaar, Korat, Manx, Egyptische Mau, Ocicat, Singapura, Snowshoe, Sokoke, Selkirk Rex Kort- en Langhaar; Categorie 4: Abessijn, Balinees, Cornish Rex, Devon Rex, Don Sphynx, Japanse Bobtail, Oosterse Kort- en Langhaar, Peterbald, Russisch Blauw, Siamees, Somali, Sphynx, Thai.

Certificaat

De katten kunnen hun certificaat voor hun titel halen op een show. Behalve dat, nomineren de verschillende keurmeesters in iedere categorie allemaal een kat die aan het einde van de dag mee mag doen aan de Best in Show verkiezing. En zijn er van een ras minimaal 3 dezelfde variëteiten aanwezig dan kan een kat ook nog een Best in Variëteit van de keurmeester krijgen.