Loodgrijs was de grafietregen van Tata Steel, loodgrijs is de regen van KEK.
Loodgrijs was de grafietregen van Tata Steel, loodgrijs is de regen van KEK. ((Foto: Mark Welagen))

Het regent grafiet bij KEK

BEVERWIJK - Loodgrijs was de grafietregen van Tata Steel, loodgrijs is de regen van KEK. Met in ieder geval één significant verschil: de regen van KEK is goed voor je gemoed en gezondheid! Onder de noemer 'Grafietregen' is een keur aan kunstenaars en fotografen uitgenodigd om werk tentoon te stellen waarin grafiet de hoofdrol speelt. Vanaf 7 januari tot en met 3 februari laten zij zien wat grafiet vermag als je er vakkundig en creatief mee omspringt. Kom kijken en ervaar hoe rijkgeschakeerd grafietgrijs kan uitpakken, zowel in tekeningen als in foto's.

Groepsexpositie in loodgrijze en pikzwarte tinten

Om en nabij de jaarwisseling organiseert KEK steevast een wintertentoonstelling die afwijkt van de reguliere exposities. De ene keer is dat een live-evenement, de andere keer een groepstentoonstelling met een bijzonder thema, zoals nu. De deelnemers - bekende en minder bekende kunstenaars uit de omgeving van Beverwijk en een enkeling uit Amsterdam en Haarlem, laten verf en kwasten onberoerd. Op verzoek van KEK kiezen zij voor potlood en houtskool. Waarbij aangetekend dat de organisatie niet verwacht dat de kunstenaars één op één de overlast van Tata zullen verbeelden. Liever ziet men een eigenzinnige uitwerking van het thema Grafietregen. Eentje die Tata links inhaalt. Dat is deze kunstenaars wel toevertrouwd, waaronder fervente tekenaars als Peter de WIt, Eddy Varekamp, Peter ter Mors, Rob Daniëls, Joke van Bree, Mark Hendriks en Ellen van Putten, maar ook enkele 'volbloed' schilders als Kees Heesterbeek en Rob van der Schoor. De volgende fotografen hebben eveneens hun medewerking toegezegd: Ellen Kooi, Henze Boekhout, Mark Welagen en Jan van der Land.

Er zijn nog enkele extra's aan de tentoonstelling verbonden. Zo heeft een volledige vijf VWO-schoolklas van het Kennemer College toegezegd om een gezamenlijk grafietwerk te maken dat naast de professionele werken komt te hangen. Speciale vermelding verdient bovendien Simeon de Pilaarheilige, een schilderij van wijlen Jan van der Schoor. Toeval of niet, dit werk komt voor op een foto van Henze Boekhout, een van de deelnemende fotografen. Daardoor krabde de organisatie zich achter de oren en vroeg zich af waar dit doek is gebleven.

Speurwerk

Na enig speurwerk ontdekte men dat een deel van Simeon de Pilaarheilige bij beeldhouwer Sjanneke van Herpen in haar atelier hangt. Zij staat dit voor de expositie 'Grafietregen' af, omdat, duidelijk zichtbaar, hierop enkele loodgrijze staalfabrieken worden afgebeeld. De groepsexpositie 'Grafietregen' is van 7 januari tot en met 3 februari te zien in de bovenruimte van het Kennemer Theater, Kerkplein Beverwijk. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl, Opening: zaterdag 11 januari, 16.00 uur.

Meer berichten