Fabiano Caruana ontvangt de bokaal als winnaar.
Fabiano Caruana ontvangt de bokaal als winnaar.

Caruana wint Tata Steel Chess Tournament 2020

IJMOND - Fabiano Caruana (1992 / V.S.) heeft het Tata Steel Chess Tournament gewonnen. Caruana begon de 12e en voorlaatste speelronde met 1 punt voorsprong op wereldkampioen Magnus Carlsen. Carlsen speelde met wit remise tegen Vladislav Artemiev (Rusland).

Amerikaanse schaker schrijft voor eerste keer Tata Steel Chess Tournament op zijn naam

Caruana won met wit van Jan-Krzysztof Duda (Polen) en creëerde daarmee een voorsprong van 1,5 punt op Carlsen met nog slechts één ronde te gaan. Voor Caruana is het de eerste keer dat hij het Tata Steel Chess Tournament op zijn naam schrijft. Caruana is momenteel de nummer twee van de wereld. In maart is hij een van de deelnemers aan het Kandidatentoernooi, waar wordt bepaald wie eind dit jaar om de wereldtitel tegen Carlsen mag spelen. Twee jaar geleden won Caruana het Kandidatentoernooi, maar wist vervolgens Carlsen niet te onttronen.

Lange historie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda's voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken.

Dezelfde focus

Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Fabiano Caruana ontving uit handen van Theo Henrar, directeur Tata Steel Nederland, de bokaal voor zijn overwinning in het Tata Steel Chess Tournament 2020. David Anton Guijarro ontving uit handen van loco-burgemeester Hanneke Niele van Beverwijk de bokaal voor zijn overwinning in de Tata Steel Challengers. Hij promoveert daarmee volgend jaar naar de Tata Steel Masters.

Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Meer berichten