Column 'Blik van Co': De zwarte aso-lijst

Een zwarte lijst voor criminele en overlast gevende aso - asielzoekers is volgens staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) bij uitstek het middel om paal en perk te stellen aan wangedrag in en rondom asielzoekerscentra. Dat moet snel zijn vruchten afwerpen, verwacht de VVD-bewindsvrouw. "Ze kunnen op deze manier goed in toom worden gehouden."

Daarnaast krijgen asielzoekers die betrokken zijn bij de meest ernstige misdrijven ook nog een vermelding. Het gaat dan om delicten met een grote impact, zoals moord, doodslag, zedendelicten, geweld, roofovervallen of straatroven.

Strafrecht

De zwarte lijst is in die gevallen slechts een hulpmiddel, uiteraard wordt het strafrecht altijd ingezet wanneer dat van toepassing is. De overlast komt vooral van de zogenaamde veiligelanders en uitgeprocedeerde. Er wordt voor hen een paar centrums opgetuigd met een groot hek er om heen. Maar dat hek zal altijd open blijven staan. Want in Nederland mag je zonder tussenkomst van een rechter niet zómaar in je vrijheid worden beperkt.

De enige duidelijke maatregel is gewoon direct het land uit naar het land van herkomst. Land van herkomst niet bekend vastzetten totdat bekend is waar ze vandaan komen.

Lopend vuurtje

Gegarandeerd dat deze aanpak als een lopend vuurtje onder de toekomstige asielzoeker rondgaat en zijn vruchten zal afwerpen. Niks zwarte lijsten maar korte, duidelijke en stevige aanpak waarover geen discussie mogelijk is.

De enige duidelijke maatregel is direct het land uit naar het land van herkomst

Oké, er moet eerst een lijst gemaakt worden, zodat de omvang van het probleem duidelijk is. Maar daarna moeten er wel vervolgstappen genomen worden, want constateren dat er een probleem is, hebben we inmiddels al vaak genoeg gedaan hier in Nederland. We moeten ook constateren dat de overheid te laks is geweest de afgelopen jaren. Het instellen van zo'n zwarte lijst is geen krachtige maatregel, ze zullen er echt niet van schrikken.

Verdacht

Ook de timing van deze zwarte lijst is verdacht. Nog nooit is het probleem daadwerkelijk aangepakt. Ze kregen zelfs een eigen busverbinding. En nu ineens, een jaar voor de verkiezingen, komt men met een zwarte lijst. Asiel-aso's op een zwarte lijst. Wat een geweldige maatregel! Dat zal ze leren. Nu zal de overlast drastisch dalen! De VVD - staatssecretaris gelooft in sprookjes. Ik niet.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl

Meer berichten