Beverwijk in de jaren 1939 – 1949

Algemeen
 De hongerwinter 1944-'45. Een strenge winter valt in met zeer nadelige gevolgen voor de toch al niet rooskleurige voedselsituatie. Ook voor veel Beverwijkers is er gebrek aan brandstof en voedsel. Het gemiddelde dagrantsoen bedraagt nog maar 460 calorieën. Mensen uit Haarlem, Leiden en Den Haag trekken door Beverwijk op weg naar boeren in het noorden van de provincie. Om voedsel te kopen of te ruilen tegen waardevolle spullen.
De hongerwinter 1944-'45. Een strenge winter valt in met zeer nadelige gevolgen voor de toch al niet rooskleurige voedselsituatie. Ook voor veel Beverwijkers is er gebrek aan brandstof en voedsel. Het gemiddelde dagrantsoen bedraagt nog maar 460 calorieën. Mensen uit Haarlem, Leiden en Den Haag trekken door Beverwijk op weg naar boeren in het noorden van de provincie. Om voedsel te kopen of te ruilen tegen waardevolle spullen. (Foto: Archief/Jan van der Linden)

BEVERWIJK – In de aanloop naar de Dodenherdenking en de viering van 75 jaar bevrijding organiseert de Stichting 4 mei Beverwijk een foto-expositie in het Stadhuis op het Stationsplein. Er is een keus gemaakt uit het privébezit van oud-stadsarchivaris Jan van der Linden. De foto's, voorzien van een begeleidende tekst, vertellen een deel van het verhaal van Beverwijk tijdens de periode 1939-1949. Foto's van de meidagen, het 'gewone leven' tijdens de Tweede Wereldoorlog, het verzet, de bevrijding en Nederlands-Indië. De foto-expositie wordt op donderdag 5 maart om 19.00 uur geopend door de voorzitter van de Stichting 4 mei Beverwijk, Teun-Jan Tabak. Daarna zijn de foto's te bezichtigen gedurende de openingstijden van het stadhuis: maandag, woensdag, vrijdag 09.00-16.00 uur, dinsdag 09.00-12.30 uur donderdag van 09.00-20.00 uur.

Op 22 mei 1945 begint de uittocht van de Duitse militairen. Enige duizenden trekken over de Breestraat, richting Den Helder-Afsluitdijk. Onder vaak luid gelach, gejoel en verwensingen van de inwoners van Beverwijk.