In mei komen alle processierupsen uit het ei

Algemeen
Vleermuiskast en vogelhuisjes zijn geplaatst voor de natuurlijke vijanden van de processierupsen.
Vleermuiskast en vogelhuisjes zijn geplaatst voor de natuurlijke vijanden van de processierupsen. Foto: Yvette van der Does/RM

REGIO - Of we dit jaar een evenementenseizoen gaan krijgen weten we niet. Met alle maatregelen die er nu zijn kunnen we ervan uitgaan dat we het nog even rustig aan moeten doen met grote feesten met meer dan 1000 mensen. Voor de processierupsen gelden andere regels. Voor hun optocht vragen ze geen toestemming aan de gemeente. Vanaf half april komen de eieren uit. Tot en met augustus komen ze weer in polonaise voorbij. Ze veroorzaken daarbij veel overlast, vooral in de zomer.

Tot augustus evenementenseizoen voor de bladvreters

Ook dit jaar wordt weer veel overlast verwacht. Bomen worden kaalgevreten en mensen en dieren krijgen te maken met gezondheidsklachten, zoals jeuk, bultjes en uitslag. 

De rups leeft voornamelijk op de zuidkant van eikenbomen, het liefst op de stam waar dus ook de meeste brandharen zitten. De haren zijn niet goed voor onze gezondheid. Bij bedreiging schieten de rupsen hun haartjes af. De haren komen in de lucht en kunnen worden verspreid door de wind. De haren kunnen in ogen en luchtwegen komen. De stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie. De brandharen kunnen in een straal van 100 meter rond de boom van een rupsennest zorgen voor overlast. 

Blijf op afstand

Blijf uit de buurt van eikenbomen waar processies gehouden worden. Was huid en ogen met lauw water na contact met eikenbomen en stop kleding direct in de wasmand. Probeer een nest van processierupsen niet zelf te bestrijden of te verwijderen, bel daarvoor naar de gemeente. 

Klachten

De brandhaartjes van de rups kunnen zorgen voor jeuk, pijn en irritatie aan de huid, ogen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. De klachten kunnen twee weken aanhouden en gaan in de meeste gevallen na een aantal weken vanzelf over. Veelvoorkomende klachten zijn: huiduitslag, tranende pijnlijke ogen, irritatie aan luchtwegen (pijn in keel en of kriebelhoest, ademhalingsmoeilijkheden, benauwdheid). Bij inname van de brandharen kunnen er zelfs ontstekingen optreden in het mondslijmvlies en maag-darmkanaal. Bij ernstige klachten neem contact op met de huisarts.

Behandeling 

Toch in contact gekomen? Ga niet krabben of wrijven aan de bultjes. Probeer de brandharen te verwijderen met tape/plakband. Spoel de huid met koud of lauw water en gebruik daarna een verlichtende crème. Was kleding op een hoge temperatuur vanaf 60 graden. Gebruik eventueel oogdruppels. Bij ernstige klachten: raadpleeg de huisarts.

Bestrijdingsmethoden

De nesten kunnen opgezogen worden, of zelfs verbrand, maar enkele gemeenten testen nu met een diervriendelijke bestrijdingsmethode: vleermuizen. Ze worden ingezet naast bijvoorbeeld de koolmees, een andere natuurlijke vijand van de rups.