Toeterprotest bij Tata Steel

Algemeen
Boze werknemers laten 'hun geluid' horen.
Boze werknemers laten 'hun geluid' horen. (Foto: Leo Tillmans)

VELSEN-NOORD - Ze waren behoorlijk boos. Honderden werknemers van staalgigant Tata Steel kwamen afgelopen dinsdag naar het directiekantoor in Velsen-Noord. Al toeterend uitten zij hun woede over het plotselinge vertrek van directievoorzitter Theo Henrar.

Plotselinge vertrek van directievoorzitter Henrar

Normaal gesproken zouden de werknemers 'schouder aan schouder' protesteren, maar omdat dit vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk is besloten ze het vanuit hun auto's te doen of blazend op een toeter.

 FNV Metaal-bestuurder Roel Berghuis liet al eerder weten dat de werknemers van Tata Steel 'dit niet moesten pikken'. "De woede is zo groot dat er al enkele spontane werkonderbrekingen waren", aldus Berghuis. De vakbond riep medewerkers op om dinsdag zich rond 10.45 uur bij het Dudokhuis te verzamelen en flinke herrie te maken.

Afgelopen maandag werd bekend dat Theo Henrar na een jarenlange dienstverband, eerst bij de Hoogovens en later bij Corus en Tata Steel, aan het einde van deze maand mei afscheid moet nemen.

'Hoogovens-man' maakt zich hard voor belang van IJmuidense tak

Henrar maakte zich al jaren hard voor het belang van de IJmuidense tak van het Indiase staalbedrijf. Werknemers en de vakbond vrezen dat er massale ontslagen zullen vallen nu de stem van de 'Hoogovens-man' wegvalt.

Die maandag legden medewerkers van de kooks-, haven- en spoorafdelingen van Tata hun werk al urenlang neer. Zij eisten uitleg van hun leidinggevenden over het vertrek van Henrar. Hoewel het staalbedrijf benadrukt dat het om een wederzijds overeengekomen vertrek gaat, wijst FNV erop dat het mogelijk gaat om ontslag.

Afbeelding