“Ik wilde dolgraag weer aan het werk!”

Algemeen
Fabiënne Damstra.
Fabiënne Damstra. (Foto: aangeleverd )

BEVERWIJK - Fabiënne Damstra (26) uit Beverwijk stond vijf jaar geleden aan het begin van een glansrijke carrière in de zorgsector, toen zij met haar paard ernstig ten val kwam. Nu lijdt ze aan Dunnevezelneuropathie. Een ernstige aandoening waardoor ze dagelijks pijn heeft. Met begeleiding van Odibaan zocht – én vond ze –een nieuwe manier om haar talenten in te zetten.

Fabiënne (26) raakte na een ernstig ongeval arbeidsongeschikt

Zorginstelling Odion kende ze wel. Maar van Odibaan, een dochteronderneming van Odion, had ze nog nooit gehoord. Fabiënne Damstra stond aan het begin van een glansrijke carrière in de zorgsector, toen zij in 2015 een ernstig ongeluk met haar paard kreeg. “Ik was 21, had een jaar eerder mijn opleiding als begeleider in de gehandicaptenzorg succesvol afgerond en werkte met enorm veel plezier bij De Hartekamp Groep in Heemstede”, vertelt Fabiënne.

Spierziekte

Tijdens de herstelperiode bleek dat ze aan Dunnevezelneuropathie leed. Een spierziekte waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren, waardoor verschillende pijn- en andere klachten ontstaan. “De aandoening is zeldzaam, dus het heeft lang geduurd voordat de diagnose werd gesteld. Uiteindelijk is dat in het Maastricht UMC gebeurd.”

'Ik had te veel pijn, het ging echt niet meer'

Fabiënne kreeg een stoma en belandde in een rolstoel. Fabiënne zegt daarover: “Ik kan nog lopen, maar voor de langere afstanden heb ik een rolstoel nodig. Ik heb na het revalideren nog geprobeerd om te werken in de zorg, maar dat ging helaas niet meer. Ik werd arbeidsongeschikt, afgekeurd, wat ik heel moeilijk vond. Tegelijkertijd voelde het als een opluchting. Ik had te veel pijn, het ging écht niet meer.”

Moedig

Fabiënne liet zich niet uit het veld slaan en nam een moedige beslissing: ze ging in haar eentje op zeilvakantie in Turkije. “Een fantastische ervaring”, vertelt ze. “Het was hartstikke spannend, ik kende er niemand, maar het was zo’n fijne groep mensen en ze waren zo lief voor me. De reis heeft me enorm veel zelfvertrouwen gegeven.” Maar hoewel het haar in Turkije goed was gelukt haar weg te vinden, bleek dat eenmaal terug in Nederland toch moeilijker. “De Wmo-adviseur bij de gemeente Beverwijk bracht me in contact met Odibaan, een jobcoach en lifecoach organisatie voor mensen met een arbeidsbeperking.” Fabiënne ontmoette daar Evelien Trossèl, de coach die samen met haar op ontdekkingstocht ging naar haar talenten en mogelijkheden om die in te zetten. “Een ontzettend leuk mens, waar je echt wat aan hebt. Ze was heel meelevend, maar liet me ook in mijn waarde. Evelien motiveerde me en maakte me enthousiast.''

'Evelien kijkt naar wat je wél kunt in plaats van naar wat je niet kunt'

Ze kijkt naar wat je wél kunt in plaats van naar wat je niet kunt. Ik heb echt het gevoel dat ze naast me staat. We keken samen naar mijn interesses en daar kwam al snel uit dat ik heel graag voor mensen zorg en veel van dieren houd. We kwamen tot de conclusie dat als we die twee konden combineren en ik daarmee in de buurt aan de slag zou kunnen gaan, dat dat geweldig zou zijn!”

Wereld van verschil

Fabiënne vond een vacature als vrijwilliger bij Stichting Reigershoeve in Heemskerk, stuurde een e-mail en werd al snel uitgenodigd. “Op deze zorgboerderij wonen mensen met dementie die intensieve verzorging nodig hebben. Daarnaast is er een dagbesteding voor mensen met dementie die nog thuis wonen.'' Fabiënne is iedere week twee tot drie uur op de zorgboerderij te vinden.

'Ik kan weer iets doen en de mensen zijn blij met me'

“We verzorgen boerderijdieren, tuinieren en doen creatieve activiteiten. Het geeft me zoveel energie en voldoening. Hoe ik me ook voel: het geeft me een enorme boost. Ik kan weer iets doen en de mensen zijn blij met me.”

Ze lacht: “Als we gaan wandelen, word ík geduwd door één van de ouderen. Zo ondersteunen we elkaar en hebben we heel veel plezier samen.'' De coronacrisis zorgt ervoor dat Fabiënne tijdelijk niet naar de zorgboerderij toe kan. Ze houdt contact via WhatsApp. Over en weer worden kaarten verstuurd.

'Ik kijk ernaar uit over om weer aan de slag te gaan'

Fabiënne: ''Ik heb bloemen gekregen. Heel lief. Ik kijk ernaar uit over niet al te lange tijd weer aan de slag te gaan. Het doen van betekenisvolle activiteiten waarbij wordt gekeken naar wat iemand nog goed kan en waar je eigenwaarde aan ontleent, geeft zoveel voldoening. Het maakt voor mij een wereld van verschil!”

Mooi, dat Fabiënne dankzij Odibaan weer aan de slag is.