Surrealisten collectief SurCol in Grote Kerk Beverwijk

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Zaterdag 11 juli begint in de Grote Kerk te Beverwijk de tentoonstelling van 4 leden van het surrealisten collectief SurCol. Surcol is een landelijke groep kunstenaars. Het bestuur bestaat uit de 4 leden die nu in Beverwijk gaan exposeren. Verder bestaat de groep uit nog 8 kunstenaars, die wellicht het komende jaar ook naar Beverwijk komen.

Het collectief heeft als groep her en der geëxposeerd, bijvoorbeeld in het surrealistisch museum Tijnhof in Coevorden, in de grote kerk in Edam, en ook in het Haus der Niederlande van de universiteit Münster Duitsland.

Het surrealisme is een kunststroming in de moderne kunst ontstaan als literaire stroming rond 1924. De surrealisten gingen ook films maken, schilderijen en bijvoorbeeld sculpturen. Uitgevoerd in een realistische stijl stellen de surrealisten vaak beelden samen in absoluut onverwachte, verrassende, zo niet schokkende, combinaties.

Surrealisten stellen de door vrije associaties gekenmerkte bewustzijnstoestand van de droom centraal. Fantasie krijgt volkomen de vrije loop, ook in automatisch tekenen en schrijven. Heel bekende surrealisten zijn bijvoorbeeld Salvador Dali, Joop Moesman, Breton, en Frida Kahlo.

De leden van SurCol maken surrealistische kunst in de vorm van schilderijen, sculpturen en digitale kunst. Het viertal dat nu onder de Wijkertoren in de Grote Kerk exposeert zijn: Wim Kuenen uit Edam met schilderijen; Patrick van der Linde uit Wadway met schilderijen; Bram de Winter uit Alphen a.d. Maas met schilderijen'Ton Cabret uit Velsen Noord met fotografie en digitale kunst

Een ieder is welkom op de opening van de expositie op zaterdag 11 juli om 14.30.
De tentoonstelling is tot en met zondag 26 juli te bezoeken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding