'Check je Zit!' nu ook online gelanceerd

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

WIJK AAN ZEE - Als rolstoelgebruiker (maar ook als partner of ouder van) is het lastig om objectieve informatie te vinden over de geschiktheid van een rolstoel. Linda Valent, ergotherapeut en bewegingswetenschapper bij Heliomare, heeft daarom het initiatief genomen een website te ontwikkelen die rolstoelgebruikers informeert over de geschiktheid van een rolstoel. Op woensdag 1 juli werd de website www.checkjezit.nl gelanceerd.

'Ik heb de samenwerking opgezocht met rolstoelgebruikers en een aantal andere organisaties'

Linda: “Vanuit mijn vakgebied liep ik al een tijd met de gedachte rond om goede informatie te delen over de geschiktheid van een rolstoel. Zo is het idee van de website ontstaan. Ik heb de samenwerking opgezocht met rolstoelgebruikers en een aantal andere organisaties, waaronder Reade en verschillende patiëntenverenigingen in het land. Met een subsidie die HandicapNL (Voorheen Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds) voor vijf jaar heeft verstrekt, kon ik de website laten bouwen en de inhoud ontwikkelen.”

Goede zithouding

Op www.checkjezit.nl kunnen rolstoelgebruikers meer leren over een goede zithouding en rijtechniek in een rolstoel. Dit helpt om zit- en rijproblemen te voorkomen. Daarnaast helpt de website te bedenken hoe lichaamsmogelijkheden en gebruikswensen vertaald kunnen worden in een geschikte rolstoel. De ‘Check je zit-screening’ die eveneens wordt aangeboden, helpt om inzicht te krijgen in mogelijke rolstoelzit- en rijproblemen.

Screeningsoverzicht

Nadat alle vragen zijn beantwoord, kan het screeningsoverzicht eenvoudig gedownload en meegestuurd worden met bijvoorbeeld een WMO-rolstoel-aanvraag. De website is mede mogelijk gemaakt door rolstoelgebruikers. Zij geven in korte filmpjes tips over de aanmeting en afstelling van hun rolstoel en laten zien waarom zij bepaalde keuzes hebben gemaakt.

Voor meer info: www.checkjezit.nl.